Cade guvernul de la Londra?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă poliţia are dreptate, în întreg imperiul mass-media al lui Rupert Murdoch există o cultură infracţională.

Există acuzaţii referitoare la toate publicaţiile lui Murdoch: „The Sun", defunctul „News of the World", „The Times" şi televiziunea Sky. E mult prea devreme să tragem o concluzie. Nu au fost făcute acuzaţii oficiale şi nu există deocamdată condamnări.

Dar, dacă numai o parte din acuzaţii se verifică, atunci cazul News International va deveni cel mai mare scandal de corupţie din istoria Marii Britanii. Nu e niciun motiv să credem că Rupert Murtdoch ştia de aceste ilegalităţi. Dar el este figura crucială care leagă „The Sun", „News of the World" şi „Sky".

Apar informaţii cum că Guvernul Cameron a încheiat un mare târg cu imperiul jurnalistic al lui Murdoch înaintea alegerilor din 2010: presa lui Murdoch ar fi sprijinit Partidul Conservator şi, în schimb, conservatorii ar fi sprijinit obiectivele cunoscute ale lui Murdoch.

În august 2009, cu nouă luni înainte de alegeri, fiul lui Rupert Murdoch, James, a lansat un atac la adresa BBC într-un discurs la un festival din Edinburg. Câteva zile mai târziu, actualul ministru al Culturii, Jeremy Hunt, pe atunci ministru din umbră, a scris un articol pentru „The Sun", cerând ca taxa de licenţă să fie îngheţată şi ca BBC să-şi reducă activităţile comerciale.

Rupert şi James Murdoch nu agreau modul în care arbitrul mass-media, Ofcom, se amesteca în afacerile lor. În iulie 2009, David Cameron a anunţat că Partidul Conservator va desfiinţa Ofcom după câştigarea puterii. 

Dar cea mai letală probă se referă la susţinerea Partidului Conservator pentru obiectivul comercial al lui Rupert Murdoch: preluarea BSkyB, anunţată în iunie 2010, la numai o lună după alegeri.

Acuzaţia la adresa Guvernului Cameron de a fi făcut favoruri comerciale pentru familia Murdoch în schimbul susţinerii politice e foarte gravă.

Dacă va fi dovedită, va duce la demisia ministrului Culturii, Jeremy Hunt. Dar nu e imposibil să ducă la căderea guvernului.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite