Brazilia: Președintele Lula da Silva se va întâlni cu șeful statului ucrainean Volodimir Zelenski

0
Publicat:

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva se va întâlni, la New York, cu șeful statului ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce întâlnirea ratată la summitul G7 din luna mai, transmite președinția braziliană, potrivit AFP, conform Agerpres.

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva FOTO: EPA-EFE
Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva FOTO: EPA-EFE

"Această întâlnire va avea loc după întâlnirea bilaterală" a preşedintelui Lula cu omologul american Joe Biden, în marja Adunării Generale a ONU, a transmis serviciul de comunicare al preşedinţiei braziliene.

Relațiile dintre cei doi șefi de stat sunt tensionate, președintele Lula declarând în mai multe ocazii că responsabilitatea pentru conflictul militar din Ucraina este împărțită, cu toate acestea, recent, a condamnat invazia Federației Ruse.

 În cadrul summitului G7 organizat la Hiroshima, în luna mai, era planificată o întâlnire între cei doi șefi de stat, care în cele din urmă nu a avut loc, oficial datorită unor agende incompatibile. Preşedintele Zelenski a declarat ulterior că omologul său brazilian a fost cu siguranţă "dezamăgit" de ratarea întâlnirii, la care președintele brazilian a răspuns că "nu este dezamăgit", ci "nemulţumit". "Am fost nemulţumit pentru că aş dori să îl cunosc şi să discut subiectul. Dar domnul Zelenski este o persoană matură. Ştie ce face", a spus  preşedintele brazilian, potrivit Agerpres.

Spre deosebire de alte state, Brazilia nu a impus niciodată sancțiuni economice Rusiei și nici nu a furnizat muniții Ucrainei. Statul sud-american a încercat să se poziționeze, precum China și Indonezia, în calitate de țară mediatoare.

Președintele brazilian a declanșat controverse aprinse în aprilie, când a spus, la Beijing, că SUA ar trebui să înceteze "încurajarea războiului" în Ucraina şi că Uniunea Europeană ar trebui să "înceapă să vorbească despre pace".

Declaraţiile președintelui brazilian au fost aspru criticate de Washington, care a acuzat Brazilia că preia propaganda Rusiei şi a Chinei fără a ţine cont de fapte. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite