Bilanțuri noi în Turcia și în Siria: Peste 45.000 de morți după cutremurele din data de 6 februarie

0
Publicat:

Peste 45.000 de persoane au murit în Turcia şi în Siria, potrivit celor mai recente bilanţuri după cutremurele produse în data de 6 februarie.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Autorităţile turce au înregistrat până acum 39.672 de morţi, în timp ce sirienii nu au mai actualizat de câteva zile ultima numărătoare a morților, ajunsă la peste 5800. Bilanțul se va agrava probabil, deoarece numai în Turcia seismele au distrus circa 264.000 de apartamente şi încă mulţi locatari sunt daţi dispăruţi. La 11 zile după cutremur, vineri, încă trei supraviețuitori au fost scoşi de sub dărâmături.

La moschei din întreaga lume s-au ţinut vineri rugăciuni pentru morţii din cele două ţări, dintre care mulţi nu au avut parte de ritualurile funerare din cauza amplorii dezastrului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Multe echipe internaţionale de salvatori s-au retras deja din regiunile afectate de seisme în care au intervenit. Intervenţiile cu forţe locale continuau însă şi sâmbătă, în speranţa de a mai găsi supravieţuitori, în ciuda şanselor foarte mici. Potrivit experţilor, cei mai mulţi supravieţuitori sunt găsiţi în primele 24 de ore după un cutremur.

Brigada de pompieri din Istanbul a anunţat că în Turcia cel mai mult a rezistat sub ruine un bărbat în vârstă de peste 40 de ani, Hakan Yasinoglu, scos la lumină în provincia Hatay la 278 de ore după cutremure. Ceva mai devreme, fuseseră salvaţi Osman Halebiye (14 ani) şi Mustafa Avci (34 de ani) din oraşul Antakya.

Pentru Avci s-a reuşit, în timp ce era transportat spre un spital din Mersin, organizarea unei convorbiri video cu părinţii, care i l-au arătat pe fiul său nou-născut. „Îmi pierdusem orice speranţă. Este un adevărat miracol. Mi-au adus înapoi fiul. Am văzut ruinele şi am crezut că nimeni nu poate fi salvat viu de acolo”, a spus tatăl bărbatului. Ceva mai târziu, Avci a fost vizitat la spital de soţie şi de fiica sa.

În Siria, deja afectată de peste un deceniu de război civil, cele mai mari distrugeri şi cei mai mulţi morţi sunt în nord-vest, în regiunea controlată de insurgenţii împotriva regimului de la Damasc. Conflictul a îngreunat eforturile de salvare a victimelor și ajutorare a sinistraților. Vineri noaptea au avut loc primele lupte între rebeli şi forţele guvernamentale după seisme, armata siriană bombardând periferia oraşului Atareb.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite