UNICEF: Peste șapte milioane de copii, afectaţi de cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria

0
Publicat:

Peste șapte milioane de copii sunt afectaţi de cutremurele devastatoare care au lovit Turcia şi Siria pe 6 februarie, a anunțat marţi Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), relatează AFP, citată de Agerpres.

Efectele cutremurului în Siria. FOTO Profimedia
Efectele cutremurului în Siria. FOTO Profimedia

Fondul Internaţional al Naţiunilor Unite şi-a exprimat temerea că numărul copiilor ce şi-au pierdut viaţa în urma seismelor s-ar putea ridica la câteva mii.

„În Turcia, numărul total al copiilor care trăiesc în cele zece provincii afectate de cele două cutremure se ridică la 4,6 milioane. În Siria, 2,5 milioane de copii sunt afectaţi", a declarat James Elder, un purtătorul de cuvânt al organizaţiei.

Cifrele au fost anunțate în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la Geneva.

Copiii şi familiile au nevoie disperată de ajutor suplimentar. Numeroşi membri ai personalului organizaţiilor noastre partenere locale şi membri ai echipelor de intervenţie din prima linie au fost ucişi, răniţi, strămutaţi, iar birourile şi echipamentele lor au fost distruse", a adăugat el.

Numărul copiilor care şi-au pierdut viaţa se ridică la câteva mii, cifre care nu au fost verificate, dar care, spune purtătorul de cuvânt, „vor continua să crească".

„Un număr tot mai mare de copii care suferă de hipotermie”

Zeci de mii de familii care trăiesc în aer liber în spaţii deschise sunt expuse frigului, atrage atenția UNICEF. Oamenii dorm cu copiii pe străzi, în centre comerciale, moschei, staţii de autobuz şi sub poduri.

„În fiecare zi există informaţii despre un număr tot mai mare de copii care suferă de hipotermie şi de infecţii respiratorii", a precizat James Elder.

În Turcia, UNICEF, în coordonare cu Ministerul Familiei şi Serviciilor Sociale, a trimis asistenţi sociali în spitale pentru a ajuta la identificarea copiilor neînsoţiţi şi separaţi de familii. Organizaţia a lansat zece noi linii telefonice de asistenţă pentru copiii neînsoţiţi şi separaţi de familii.

UNICEF lucrează cu partenerii săi pentru a oferi copiilor afectaţi și sprijin psihosocial.

 1,7 milioane de refugiaţi sirieni au fost înregistraţi în cele zece provincii afectate din Turcia, dintre care 811.000 sunt copii, Potrivit UNICEF.

 România a trimis peste 40 de tone de echipamente în Siria

Amintim că  două aeronave de transport C-27J Spartan au plecat, marţi, din România, într-o misiune de transport aerian pentru sprijinul populaţiei din Siria. Țara a fost puternic afectată afectată de cutremurele din data de 6 februarie. O aeronavă ajunge în oraşul turc Gaziantep, iar cealaltă în Liban, Beirut.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite