Bilanţ sumbru al conflictului din Siria: 44.000 de morţi în 21 de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţele din Siria s-au soldat cu peste 44.000 de morţi FOTO Reuters
Violenţele din Siria s-au soldat cu peste 44.000 de morţi FOTO Reuters

Violenţele din Siria s-au soldat cu peste 44.000 de morţi, dintre care peste 30.000 de civili, de la începutul contestării regimului Bashar al-Assad acum 21 de luni, a raportat miercuri Observatorul sirian al Drepturilor Omului, citat de AFP.

Cel puţin 30.819 civili au murit de la 15 martie 2011, a precizat ONG-ul care îi considerã civili şi pe cei care luptã împotriva trupelor regimului. "Mii de persoane considerate civili sunt rebeli", a apreciat directorul OSDO, Rami Abdel Rahmane.

Numãrul soldaţilor ucişi se ridicã la 10,978 şi cel al dezertorilor la 1.482, a precizat ONG cu sediul în Marea Britanie care se bazeazã pe o reţea extinsã de militanţi şi surse medicale din spitalele civile şi militare din întreaga ţarã.

"Trebuie adãugate alte 784 de persoane a cãror identitate nu a fost stabilitã", conform lui Abdel Rahmane, ceea ce ridicã numãrul de morţi la 44.063.

Însã acest bilanţ nu include miile de persoane dispãrute în detenţie şi nici majoritatea morţilor din cadrul "chabbihas" (miliţiile pro-regim).

"În plus, nici rebelii, nici armata nu au publicat numãrul exact al persoanelor ucise în rândurile lor pentru a nu afecta moralul trupelor", a explicat acesta.

Represiunea brutalã a regimului asupra mişcãrii de contestare popularã a declanşat un rãzboi civil. Luptele dintre rebeli şi soldaţi şi bombardamentele aeriene ale artileriei provoacã zeci de morţi zilnic.

Comunitatea internaţionalã este divizatã cu privire la conflictul din Siria, Moscova şi Beijing, aliaţii puterii de la Damasc, blocând orice rezoluţie care condamnã regimul Assad în Consiliul de Securitate al ONU.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite