Berlinul a spus că nu se va opune planurilor Londrei de a furniza aparate Eurofighter Riadului

0
Publicat:

Arabia Saudită interceptează rachete lansate de Houthis către Israel, contribuind la securitatea regională, a subliniat ministrul german de externe Annalena Bärbock.

Eurofighter. Foto: Shutterstock
Eurofighter. Foto: Shutterstock

Ministrul german de externe Annalena Bärbock (Verzii) a semnalat că guvernul german nu se va opune planurilor britanice de a furniza avioane de luptă Eurofighter, Arabiei Saudite. Cuvintele ei au fost citate de agenția DPA.

În timpul vizitei sale în Israel, ministrul a subliniat că Arabia Saudită contribuie la securitatea regiunii prin interceptarea rachetelor lansate de houthi către Israel. „De aceea nu credem că, în calitate de guvern german, ne vom opune intențiilor Marii Britanii privind furnizarea de avioane Eurofighter către Arabia Saudită”, a spus DPA, citând-o pe Baerbock.

Potrivit șefei Ministerului de Externe german, Arabia Saudită este de mult conștientă de pericolul reprezentat de houthi. "Faptul că Forțele Aeriene Saudite folosesc Eurofighter, cred că nu este un secret. Acest lucru mărturisește eforturile Riadului de a realiza un viitor mai bun în regiune", crede ministrul german.

Anterior, Daily Telegraph  (DT), citând surse, a relatat că prim-ministrul britanic Rishi Sunak îl convinge personal pe cancelarul german Olaf Scholz să dea permisiunea de a exporta avioane multirol Eurofighter Typhoon în Arabia Saudită. Inițial, în 2018 a fost încheiat un acord pentru furnizarea a 48 de aeronave acolo. Cu toate acestea, după uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi la Consulatul General al Arabiei Saudite de la Istanbul în octombrie 2018, înțelegerea a fost suspendată.

Pentru a exporta aeronave, este necesară permisiunea tuturor celor patru țări implicate în producția sa - Marea Britanie, Spania, Italia și Germania. Autoritățile de la Berlin au introdus o interdicție a exporturilor de arme în Arabia Saudită după uciderea lui Khashoggi. Potrivit DT, Scholz este gata să renunțe la această interdicție, dar membrii guvernului său de coaliție care îi reprezintă și pe Verzi s-au opus până acum unui astfel de pas din cauza situației drepturilor omului din țara arabă.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite