Joaca de-a șoarecele și pisica pe cer. Avioane britanice și suedeze au interceptat aeronave rusești aproape de spațiul NATO FOTO VIDEO

0
Publicat:

Avioane Eurofighter Typhoon ale Forțelor aeriene britanice și Gripen ale Forțelor Aeriene Suedeze au interceptat în această după-amiază, pentru a treia oară în 48 de ore, patru aeronave Tu-22M Backfire și Su-30SM Flanker H rusești care zburau aproape de spațiul aerian al NATO.

Avioanele britanice care operează în Estonia și avioanele de luptă suedeze au fost mobilizate prima dată joi seară pentru a „intercepta” un avion de recunoaștere rus Il-20 și un avion de luptă Su-27 „zburând aproape de spațiul aerian NATO și suedez”, a transmis Ministerul Apărării de la Londra. 

Aeronava rusă „nu respecta normele internaționale privind comunicarea cu regiunile de informare a zborului (FIR) relevante”, dar „a rămas în spațiul aerian internațional și a zburat într-un mod profesionist”, a adăugat acesta.

Vineri, aeronavele britanice au fost trimise din nou pentru a intercepta două avioane de transport rusești care zburau spre sud din Rusia continentală către Kaliningrad, o exclavă rusă blocată între membrii NATO Polonia și Lituania.

Typhoon-urile au fost ulterior „însărcinate să intercepteze” două bombardiere Tupolev Tu-22M și două avioane de vânătoare Su-30 care zburau, de asemenea, spre sud din Rusia continentală, deasupra Golfului Finlandei și a Mării Baltice. Avioanele rusești „nu au reușit să colaboreze în mod corespunzător cu FIR locale”, a spus ministerul.

În escortarea aeronavelor rusești au fost implicate și aeronave finlandeze, suedeze, portugheze și românești. 

„Aceste interceptări sunt o reamintire clară a faptului că RAF (n.r. forțele aeriene britanice) este întotdeauna gata să ne apere cerul și pe cel al aliaților noștri, în timp ce acțiunea coordonată a mai multor forțe aeriene servește ca o demonstrație clară a valorii alianțelor noastre internaționale”, a transmis secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite