Benjamin Netanyahu, gata să formeze o coaliţie de guvernare „cât mai extinsă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benjamin Netanyahu FOTO Reuters
Benjamin Netanyahu FOTO Reuters

Premierul israelian Benjamin Netanuyahu a promis că va constitui un guvern „cât mai extins”, după ce alianţa de dreapta pe care o conduce a câştigat alegerile organizate marţi în statul evreu.

Potrivit ultimelor rezultate parţiale, date publicităţii după numărarea a 99,5% din voturi, blocul de dreapta Likud-Beitenu va avea 31 de locuri în Parlament, în timp ce gruparea de centru Yesh Atid va ocupa 19. Cel de-al treilea partid din viitorul parlament israelian este Partidul Muncii, care a reuşit să obţină 17 locuri, potrivit BBC.

Astfel, blocurile de dreapta şi de centru-stânga se află la egalitate. Blocul de dreapta, de care aparţine şi premierul Netanyahu, va ocupa 60 de locuri în noul parlament, în timp ce blocul de centru-stânga va avea tot atâtea locuri în Knesset, parlamentul unicameral al Israelului.

La alegerile de marţi au participat 32 de partide, însă pentru a ajunge în Parlament formaţiunile trebuie să atingă pragul minim, de 2% din voturi.

Dintre partidele considerate aliaţi „naturali” ai lui Benjamin Netanyahu, formaţiunea naţionalistă religioasă, condusă de Naftali Bennett, va avea 11 deputaţi, partidul ultrareligios sefard Shass - 11, iar cel aşkenaz Iudaismul Unificat al Tora - 7, informează France Presse.

La scurt timp după terminarea scrutinului, Netanyahu s-a adresat electoratului şi le-a mulţumit israelienilor „pentru şansa de a conduce statul pentru a treia oară”.

„Mâine o luăm de la început”, a spus premierul israelian, care a subliniat că principala prioritate a guvernului rămâne împiedicarea programului nuclear al Iranului. Alte priorităţi ale guvernului israelian sunt stabilizarea economiei, reducerea cheltuielilor şi restabilirea păcii în regiune.

Analiştii politici sunt impresionaţi de rezultatele partidului Yesh Atid, condus de jurnalistul Yair Lapid, care a devenit al doilea cel mai important partid din parlament, deşi se află la primele alegeri.

După ce Benjamin Netanyahu a luat cunoştinţă noul raport de forţe, i-a telefonat lui Yair Lapid ca să-i explice intenţia sa „de a forma un guvern cât mai diversificat”.„Avem ocazia să facem lucruri mari pentru Israel. Campania electorală a rămas în urmă”, a adăugat Netanyahu.

„Potrivit rezultatelor, nu va avea de ales decât să-i propună lui Yair Lapid unul dintre cele trei mari ministere: Apărarea, Afacerile Externe sau Finanţele”, a declarat un analist politic.

Totuşi, Lapid nu este prea entuziasmat de o coaliţie cu Netanyahu. Acesta a declarat că va face echipă cu premierul doar dacă guvernul promite să facă pace cu palestinienii. „Avem câteva principii peste care nu vom trece, chiar dacă asta va însemna să fim în opoziţie”, a declarat unul dintre liderii partidului Yesh Atid.

Israel: Coaliţia Likud-Israel Beiteinu a câştigat scrutinul cu un scor sub aşteptări

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite