Barack Obama şi-a exprimat susţinerea faţă de Antonis Samaras şi faţă de noul Guvern al Greciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Barack Obama, a făcut apel luni către premierul grec, conservatorul Antonis Samaras, pentru ca acesta să aplice reformele din ţara sa în colaborare cu Europa şi FMI, exprimându-şi în acelaşi timp susţinerea Statelor Unite faţă de noul Guvern grec de coaliţie.

În timpul unei discuţii telefonice purtate cu Samaras, preşedintele american a declarat că Grecia ar trebui să fie deschisă opţiunilor pentru a rămâne în zona euro, şi că Statele Unite o vor ajuta în sensul acesta, potrivit unei surse guvernamentale de la Atena, relatează AFP, citată de Mediafax.

Printr-un comunicat, Casa Albă a precizat că Obama l-a felicitat pe Samaras pentru victoria sa din timpul alegerilor precum şi pentru formarea noului său guvern. "preşedintele Obama şi-a exprimat susţinerea fermă faţă de Grecia", a transmis preşedinţia americană.

Obama "l-a felicitat pe Samaras pentru determinarea sa de a face faţă situaţiei economice, făcând apel către acesta de a colabora cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional, şi cu banca Centrală Europeană, pentru a pune în aplicarea programul de reforme al Greciei", potrivit comunicatului.

Învingător în timpul alegerilor legislative din 17 iunie, fără a obţine totuşi majoritatea absolută, Samaras, în vârstă de 61 de ani, preşedintele partidului de dreapta Noua Democraţie, a format joi un Guvern de coaliţie împreună cu alte două partide, Pasok (socialist) şi Dimar (moderat de stânga).

Obama i-a urat lui Samaras şi "însănătoşire grabnică". Premierul grec a trebuit să fie spitalizat de urgenţă şi operat sâmbătă, pentru a repara o dezlipire de retină.
Samaras a ieşit din spital luni dar va trebui să rămână la domiciliu, cel puţin o săptămână, pentru a se reface, fapt care îl va împiedica să participe la summitul european de joi şi vineri, de la Bruxelles. Grecia va fi reprezentată la acest summit de şeful statului, Carolos Papoulias.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite