Bageshwar Dham Sarkar, gurul care face senzație în India. Ce puteri miraculoase pretinde că are FOTO

0
Publicat:

Dhirendra Krishna Shastri, cunoscut sub numele de Bageshwar Dham Sarkar este senzația momentului în India și, totodată, un personaj controversat. Susținătorii lui spun că deține puteri divine. Pe de altă parte, cei care nu cred în superstiții afirmă că este un impostor.

Bageshwar Dham Sarkar, gurul indian care susține că face minuni FOTO Facebook
Bageshwar Dham Sarkar, gurul indian care susține că face minuni FOTO Facebook

La numai 26 de ani, Dhirendra Krishna Shastri, preot principal al al templului Bageshwar Dham, din statul central indian Madhya Pradesh, și-a câștigat o imensă notorietate. Dintre miile de guru religioși, el este văzut drept un „om-zeu”. În ultimele două săptămâni, a fost principalul subiect al presei, dar a iscat, totodată și numeroase controverse.

Bageshwar Dham Sarkar, gurul cu puteri divine

Oamenii care au apelat la ajutorul său, spun cu convingere că Bageshwar Dham Sarkar are puteri divine. Acesta poate vindeca bolnavii, oamenii posedați de fantome și poate rezolva chiar și problemele de natură financiară și de afaceri. Iar printre cei care îl urmăresc și îi cer ajutorul se numără și oameni foarte influenți precum miniști și politicieni.

Când apare în fața publicului său, poartă mereu haine colorate și pălării sport asemănătoare cu cele purtate de conducătorii Peshwa din Maharashtra, în secolul al XVIII-lea.

Din luna ianuarie a acestui an, el a devenit o adevărată senzație atât la posturile de televiziune din India, cât și pe rețelele de socializare. Urmărările sale în rețelele sociale au crescut rapid, ajungând la 7,5 milioane - cu 3,4 milioane de urmăritori pe Facebook, 3,9 milioane de abonați YouTube, 300.000 de urmăritori pe Instagram și 72.000 pe Twitter. Unele dintre cele mai populare videoclipuri ale sale au strând 3 și10 milioane de vizualizări.

Gurul care a făcut milioane de urmăritori pe rețelele de socializare FOTO Facebook
Gurul care a făcut milioane de urmăritori pe rețelele de socializare FOTO Facebook

Acuzat de înșelătorie

Shastri s-a remarcat în lumina reflectoarelor, în luna ianuarie, după ce o persoană cunoscută i-a pus la îndoială afirmațiile conform cărora ar avea puteri vindecătoare și ar putea citi în mintea oamenilor.

Shyam Manav, care conduce o mișcare anti-superstiție prin organizația sa Andhashraddha Nirmoolan Samiti, s-a oferit să plătească 3 milioane de rupii (36.500 de dolari; 30.000 de lire sterline) dacă așa-zisul guru ar citit corect mințile a 10 persoane alese de el, scrie BBC.

Provocarea a fost pusă atunci când Shastri ținea o tabără în orașul Nagpur din Maharashtra - statul în care își are sediul domnul Manav. Când celebrul guru a părăsit orașul fără a accepta provocarea, oamenii au început să își pună reale semne de întrebare. Unii au spus că a fugit.

De atunci, el a dat o serie de interviuri TV în care a negat faptul că ar fi fugit și a spus că este dispus să accepte provocarea, dar nu în Maharashtra. În schimb, el a propus statul vecin Chhattisgarh, un loc „neutru”.

În replică, Manav spune că, din moment ce a susținut afirmațiile cu privire la superputerile sale din Maharashtra, trebuie să le dovedească acolo.

De când a început controversa, Manav ar fi primit amenințări cu moartea, iar poliția i-a întărit securitatea. Shastri a depus, de asemenea, o plângere la poliție, spunând că și el a primit o amenințare similară, prin telefon.

În videoclipurile sale de pe YouTube, difuzate de templul Bageshwar Dham, Shastri este văzut adresându-se la adunări mari, la care au participat mii de oameni. La un miting, el susține că „sunt 400.000 de oameni prezenți”.

Una dintre adunările cu public numeros FOTO Facebook
Una dintre adunările cu public numeros FOTO Facebook

La o adunare, el a numit din mulțime „un bărbat pe nume Mukesh, care este îmbrăcat într-o vestă și nu poartă cămașă.” După ce acesta vine pe scenă, gurul scrie pe o foaie bolile de care suferă Mukesh și familia lui, fără să vorbească cu el, iar omul susține că toate sunt adevărate.

La un alt eveniment, Shastri scrie câteva mantre pentru o mamă, al cărei copil suferă de convulsii. „Recită-le zilnic, acestea îl vor ajuta pe fiul tău și, de asemenea, te vor ajuta să îți depășești greutățile tale financiare.”, îi spune el.

Femeie care a apelat la ajutorul lui Shastri FOTO Facebook
Femeie care a apelat la ajutorul lui Shastri FOTO Facebook

Asemenea performanțe l-au ajutat pe domnul Shastri să-și câștige reputația de „făcător de minuni”, susținătorii săi susținând că „are al treilea ochi și că poate arunca o privire în inima, mintea și sufletul oricui.”.

Pe de altă parte, criticii îl acuză că practică vrăjitoria și răspândește superstiția și că face trucuri ieftine pentru a impresiona masele credule.

Magicienii și mentaliștii au încercat să demonstreze că și ei pot realiza lucruri similare. Ei au afirmat că este doar o artă, ci nu un dar divin.

„Ceea ce face el este mentalism. Nu poți numi asta un miracol. Este o formă de artă, o abilitate care se învață. Dacă cineva îți spune că este un miracol, atunci răspândește superstiția, răspândește minciuni.”, a spus Suhani Shah, un mentalist, pentru un canal de știri național.

Cine este Dhirendra Krishna Shastri

Dhirendra Krishna Shastri, s-a născut în 1996, într-o familie săracă de brahmani, din satul Gada din districtul Chhatarpur. După câțiva ani, el a renunțat la școală pentru a merge la muncă și a suplimenta, astfel, venitul familiei.

Unul dintre colegii săi de școală a declarat pentru BBC Hindi că în urmă cu câțiva ani, Shastri a dispărut timp de un an. După întoarcerea sa, politicienii și alți oameni influenți au început să-i viziteze templul pentru a-l întâlni.

Până în urmă cu cinci ani, obișnuia să călătorească cu motociclete., a spus el.

Astăzi, celebrul guru, călătorește în limuzine și, uneori, zboară cu avioane private, în India și în străinătate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite