Chihlimbarul confiscat de la traficanţi, expus la muzeu înainte de a fi vândut prin licitaţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Sute de kilograme de chihlimbar baltic provenit din contrabandă şi capturat de către procurorii DIICOT au fost expuse în premieră pentru publicul larg. Pietrele semipreţioase, aflate în proprietatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), vor fi scoase la licitaţie.

Chihlimbarul confiscat de DIICOT a ajuns în România din Ucraina şi urma să fie transportat în mai multe ţări din Europa. 

Reţeaua a fost destructurată în luna noiembrie a anului trecut, şi tot de atunci pietrele au ajuns în proprietatea ANABI.

”Este vorba despre o cantitate impresionantă de chihlimbar, peste 850 de kilograme de chihlimbar, cu o valoare pe care experţii independenţi au cifrat-o undeva la 1,2 milioane de dolari”, declară Cornel Călinescu, director general ANABI.

Organizarea unei astfel de expoziţii a fost o provocare pentru Muzeul Judeţean Buzău. Până să ajungă în vitrine, fiecare piatră a fost curăţată foarte atent.

”Cantitatea mare ne-a surprins şi ne-a făcut să lucrăm într-un mod cu totul deosebit, mai ales că totul s-a petrecut într-un timp relativ scurt”, spune Daniel Costache, director Muzeul Judeţean Buzău.

Expoziţia a stârnit un interes major în rândul buzoienilor. În primele ore de la deschidere, peste două mii de oameni au venit să vadă chihlimbarul confiscat. ”E fascinant. Chiar acum voiam să citesc despre provenienţa lui, dar am înţeles deja că e chihlimbar de contrabandă”, spune unul dintre vizitatorii expoziţiei unice. 

Captura impresionantă a fost realizată în luna noiembrie, atunci când procurorii DIICOT au destructurat o reţea internaţională de trafic cu astfel de pietre semipreţioase. 

Atunci, 850 de kilograme de chihlimbar au fost confiscate. Valoarea de licitaţie a chihlimbarului a fost stabilită între 1 şi 2.5 euro pentru fiecare gram, în funcţie de calitatea pietrelor. Licitaţia a fost lansată simultan cu inaugurarea expoziţiei, iar responsabilii se aşteaptă ca mare parte din cantitatea de chihlimbar să fie vândută imediat.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

BuzăuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite