Avioane de luptă la comun cu bulgarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernele de la Sofia şi Bucureşti ar putea face echipă alături de Executivele turc şi croat pentru cumpărarea unor avioane de luptă moderne, pe care le vor şi folosi împreună.

„Dacă autorităţile abilitate ajung la un acord, am putea împărţi avioanele cele noi şi vom avea baze de antrenament comune pentru piloţi şi tehnicieni", a declarat premierul bulgar Boiko Borisov, citat de cotidianul „Standart„. Aviaţia militară română, ca şi cea bulgară, trebuie să înlocuiască MIG-urile sovietice aproape expirate cu avioane de de luptă, performante şi la standarde NATO. La sfârşitul anului trecut, Ministerul bulgar al Apărării a anunţat că va lansa licitaţia publică pentru achiziţionarea de avioane de luptă, pentru care erau alocate circa 500 de milioane de euro. Data licitaţiei precum şi numărul de avioane pe care vrea Bulgaria să le achiziţioneze nu au fost făcute publice.

Dilema balcanică: americane sau europene

Ministrul bulgar al Apărării, Aniu Anghelov, a spus că Guvernul are de ales între F-16, Eurofighter Typhoon şi Gripen. Aceeaşi dilemă o are şi România de ani de zile. Ministerul Apărării de la Bucureşti şi-a exprimat intenţia de a cumpăra avioane multirol încă din 2006. Tot atunci s-a anunţat că achiziţia se va face prin organizarea unei licitaţii sau prin selecţie de oferte.

Începând din 2006, atât suedezii de la SAAB, cât şi italienii de la Alenia Aeronautica au prezentat public mai multe oferte pentru avioanele JAS39 Gripen, respectiv Eurofighter Typhoon. Achiziţia avioanelor necesare armatei române - MIG-urilor din dotare le expiră resursa de zbor anul acesta - a fost „îngropată" de criza economică, după ce în 2010 CSAT decisese achiziţionarea fără licitaţie a 24 de avioane F16 second hand de la guvernul american.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite