Avertisment din Țara Soarelui Răsare: „Ne confruntăm cu un punct de cotitură”. Japonia și-a consolidat capacitățile de apărare

0
Publicat:

 În contextul în care tensiunile geopolitice nu dau semne de atenuare, Japonia s-a văzut nevoită să-și reconsidere poziția în materie de apărare, a afirmat duminică prim-ministrul nipon Fumio Kishida, relatează CNN.

Fumio Kishida
Kishida va fi prezent la primul summit tripartit dintre Japonia, SUA și Filipine.FOTOEPA-EFE(Arhivă)

Declarațiile premierului japonez au fost făcute înainte de desfășurarea unui summit așteptat cu președintele SUA, Joe Biden, care urmează să aibă loc miercuri. De asemenea, Kishida se va adresa, în aceeași zi, unei sesiuni comune a Congresului și va fi prezent la primul summit tripartit dintre Japonia, SUA și Filipine. 

Pe măsură ce asistăm la agresiunea Rusiei în Ucraina, la situația actuală din Orientul Mijlociu, precum și la situația din Asia de Est, ne confruntăm cu un punct de cotitură istoric", a spus prim-ministrul Japoniei în cadrul unui interviu realizat la reședința sa privată din Tokyo. 

Acesta este motivul pentru care Japonia a luat decizia de a-și consolida în mod fundamental capacitățile de apărare și am schimbat foarte mult politica de securitate a Japoniei pe aceste fronturi", a mai adăugat Kishida. 

Pe fondul provocărilor crescânde în materie de securitate, a precizat premierul, înțelegerea dintre Japonia și Statele Unite devine „din ce în ce mai importantă", perspectivă despre care a mărturisit că speră să atragă sprijin bipartizan la Washington. 

Conform Washingtonului, summitul Kishida – Biden este o șansă istorică pentru ca SUA și Japonia să-și modernizeze alianța, în condițiile în care ambele țări se confruntă cu amenințări regionale, de la testele de armament ale Coreei de Nord și relațiile înfloritoare cu Moscova până la agresiunea Beijingului în Marea Chinei de Sud și față de Taiwan. 

Parteneriatul cu Tokyo a constituit de multă vreme un aspect esențial al strategiei americane în regiunea Indo-Pacific, însă alianța în domeniul apărării a cunoscut o evoluție pozitivă în timpul mandatului lui Kishida, care a îmbunătățit poziția Japoniei în ceea ce privește securitatea globală și regională. 

Departe de trecutul pacifist 

De la venirea la putere în anul 2021, premierul a urmărit o schimbare radicală a poziției în domeniul apărării a Japoniei, renunțând la statutul pacifist impus de Statele Unite în urma celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a crește cheltuielile de apărare la circa 2% din PIB până în 2027 și pentru a se dota cu capacități de contraatac. 

Inițiativa nu a fost lipsită de controverse, îndeosebi în China și în alte părți ale Asiei, care au avut mult de suferit de pe urma militarismului japonez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. 

Întrebat referitor la această schimbare, Kishida a atras atenția asupra mediului de securitate „sever și complex" care înconjoară țara sa din Asia de Est, a patra economie ca mărime din lume. 

În vecinătatea noastră, există țări care dezvoltă rachete balistice și arme nucleare, iar altele care își dezvoltă capacitățile de apărare într-un mod lipsit de transparență. De asemenea, există o încercare unilaterală de a schimba status quo-ul, prin forță, atât în Marea Chinei de Est, cât și în Marea Chinei de Sud", a spus el, referindu-se la agresiunea maritimă chineză legată de disputele teritoriale atât cu Filipine, cât și cu Japonia. 

Consolidarea capacității de descurajare și de reacție a Japoniei este, totodată, „esențială" pentru alianța cu Statele Unite, a susținut el. 

„Sper că SUA vor înțelege acest lucru și că putem lucra împreună pentru a aduce mai multă pace și stabilitate în regiune. Cred că este important să arăt restului lumii că SUA și Japonia doresc să dezvolte în continuare cooperarea, prin intermediul vizitei mele", a spus Kishida. 

„Importanța relației dintre Japonia și SUA”

Evenimentele care se vor desfășura săptămâna aceasta vor fi, de asemenea, o bază pentru aprofundarea cooperării dintre Japonia și un alt partener regional cheie al SUA și aliat în cadrul tratatului de apărare reciprocă, Filipine. 

În plus, întrevederea dintre premierul nipon și liderul de la Casa Albă survine în condițiile în care ambii lideri se confruntă cu un climat incert pe plan intern. 

Prim-ministrul Japoniei se confruntă cu niveluri scăzute de popularitate, mai ales ca urmare a scandalurilor în care este implicat partidul său, iar alegerile din SUA care se apropie pun în discuție riscul unei remanieri politice dacă fostul președinte Donald Trump revine la Casa Albă. 

Kishida nu a dorit să facă declarații cu privire la posibilitatea unei reveniri la putere a fostului președinte american. În schimb, el și-a exprimat convingerea că importanța alianței SUA-Japonia este recunoscută pe scară largă „indiferent de afilierea de partid". 

Relația dintre Japonia și Statele Unite a devenit mai puternică ca niciodată... Indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, cred că este important să ne asigurăm că poporul american recunoaște importanța relației dintre Japonia și SUA", a afirmat premierul nipon. 

Din momentul în care a fost învestit în funcție, Kishida a reușit, de asemenea, să facă din Japonia un partener al SUA nu doar în Asia, ci și la nivel global. 

În plus, premierul Japoniei a susținut că securitatea în Europa și Indo-Pacific este strâns legată, în timp ce a devenit un susținător ferm al Ucrainei și s-a aliat cu țările G7 în ceea ce privește poziția sa față de Rusia. 

„O comunitate internațională puternică”

În cazul Japoniei, relațiile s-au dovedit a fi foarte importante, având în vedere că forțele militare ruse și chineze efectuează exerciții comune în regiune, iar Coreea de Nord a fost acuzată de țările G7 că a furnizat Moscovei arme pentru a le folosi pe câmpul de luptă din Ucraina. 

Ba mai mult, Kishida a ținut să menționeze și faptul că Guvernul său face „demersuri la nivel înalt" pentru a obține o întrevedere cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a găsi soluții la „problemele nerezolvate" și pentru a promova relații stabile între cele două țări. 

Japonia, ca și Coreea de Sud, se află în fața programului agresiv de testare a armamentului nord-coreean, rachetele testate de Coreea de Nord căzând în mod regulat în apele regionale. Chestiunea cetățenilor japonezi răpiți de Coreea de Nord cu mai bine de zece ani în urmă a rămas, de asemenea, un punct de dispută extrem de sensibil. 

Kishida a spus că Guvernul său urmărește schimburile de echipamente între Phenian și Moscova și a atras atenția asupra exercițiilor militare comune ale Chinei și Rusiei, descriind o astfel de cooperare ca fiind „îngrijorătoare, în ceea ce privește ordinea și stabilitatea internațională". 

În același timp, este important să transmitem un mesaj ferm Coreei de Nord și Chinei că este important pentru pacea, stabilitatea și prosperitatea comunității internaționale să se mențină o ordine internațională liberă și deschisă, bazată pe statul de drept", a afirmat Kishida. 

Trebuie, de asemenea, să cooperăm cu ele pentru a promova o comunitate internațională puternică, nu una divizată și conflictuală", a mai spus el. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite