Amenințările militare globale forțează „schimbări epocale” în ordinea mondială. Rolul Japoniei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reluarea competiției între marile puteri forțează țările să se adapteze, stimulând schimbări majore de poziție, inclusiv ale percepției referitoare la apărare, din Europa în regiunea Indo-Pacifică și până în Orientul Mijlociu, se arată într-o analiză a publicației „The Hill”.

FOTO SHUTTERSTOCK
FOTO SHUTTERSTOCK

Mediul de securitate este „cel mai periculos pe care l-am văzut în 40 de ani” de carieră în armată, a declarat recent amiralul american John Aquilino, șeful Comandamentului Indo-Pacific.

Potrivit Institutul Internațional pentru Studii Strategice, anul trecut, cheltuielile pentru apărare au crescut cu 9% la nivel mondial, la 2.200 de miliarde de dolari.

Europa a cheltuit cu peste 38 de miliarde de dolari mai mult pentru apărare în 2023, față de 350 miliarde în 2021. Bugetul țărilor asiatice a ajuns crescut cu mai bine de 10 miliarde de dolari în aceeași perioadă.

Al treilea război mondial nu e iminent, dar „lumea devine mai instabilă", a apreciat Joseph Shelzi, analist la Soufan Group, o firmă de securitate și informații globale.

„Există un risc mai mare acum” în măsura în care „adversarii egali se angajează într-un conflict de mare intensitate”, a spus el referitor la războiul din Ucraina și o potențială invazie a Taiwanului de către China în viitor.

Amenințarea Rusiei a crescut pentru Europa

În Europa, amenințarea rusă s-a acutizat pe măsură ce invazia s-a transformat într-un conflict de lungă durată care favorizează din ce în ce mai mult Moscova.

Țările baltice au avertizat că Rusia își consolidează armata la nivelul URSS. Suedia a numit „epocală” abandonarea politicii sale de neutralitate de peste 200 de ani.

Normele din timpul Războiului Rece par să nu se mai aplice în multe locuri, în timp ce nu există încă noi reguli ale jocului, ceea ce reprezintă „pericolul mare în acest moment”, a apreciat Minna Ålander, cercetător la Center for European Policy Analysis (CEPA).

„Este concret și îl vedeți pe hartă astăzi. Rusia a readus războiul în Europa și, prin urmare, a fost un semnal de alarmă pentru liderii din întreaga Europă”, a apreciat la rândul lui analistul Shelzi de la Soufan Group.

„Este timpul să luăm măsuri radicale și concrete pentru a fi pregătiți pentru apărare și pentru a pune economia UE pe «picior de război»”, a scris recent președintele Consiliului European, Charles Michel, solicitând „o reală schimbare de paradigmă” pe fondul amenințării create de războiul din Ucraina.

Competiția dintre SUA și China agită Indo-Pacificul

SUA și China sunt angrenate într-o competiție în regiunea Indo-Pacifică, în timp ce se profilează o potențială invazie chineză a Taiwanului. În plus, Coreea de Nord a devenit din ce în ce mai beligerantă față de SUA și de aliatul său, Coreea de Sud.

Washingtonul clădește alianțe în regiune și consolidează prezența americană încercând să descurajeze Beijingul să invadeze Taiwanul, posibil în 2027, termenul liderul chinez Xi Jinping pentru pregătirea armatei.

Anul trecut, SUA au deschis noi patru noi baze în Filipine și a cimentat acordul de cooperare în domeniul apărării cu Vietnamul.

Dar probabil că cel mai important aliat în regiune este Japonia, care se profilează ca un partener major în fața amenințării Chinei și a Coreei de Nord.

Tokyo a renunțat la politica de apărare pacifistă adoptată după cel de-al Doilea Război Mondial, plănuind să-și dubleze bugetul apărării până în 2027. Totodată, a schimbat regulile pentru a permite exportul de arme letale și a publicat o strategie privind dezvoltarea unei capacități de contraatac.

John Hemmings, directorul programului de politică externă și de securitate din cadrul Forumului Pacificului, a vorbit despre factori precum influența diminuată a facțiunii japoneze pro-Beijing și noua generație, mai detașată de imperiul japonez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Japonia devine un facilitator pentru eforturile de aliniere ale SUA”, a explicat el. „Cred că Japonia a fost liderul intelectual în cadrul conceptului Indo-Pacific”, a subliniat el cu referire la criticile precum că ar fi o marionetă a SUA.

Tensiuni în creștere în Orientul Mijlociu

În instabilul Orient Mijlociu, experții avertizează cu privire la un război regional major între Teheran, intermediarii săi și dușmanul lor de lungă durată, Israelul.

Tensiunile regionale au explodat anul trecut, pe fondul războiului major între Israel, cel mai important aliat regional al SUA, și gruparea militantă palestiniană Hamas din Fâșia Gaza, susținută de Iran.

„Ne îndreptăm spre un conflict mai amplu cu Iranul. Este foarte probabil ca în următorii ani să fim nevoiți să întreprindem acțiuni militare directe împotriva Iranului”, a apreciat Alp Sevimlisoy, de la Atlantic Council.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite