Autorităţile din Shanghai au încercat să carantineze un magazin Ikea cu clienţi în interior. Mii de cumpărători s-au îmbrâncit pentru a ieşi VIDEO

0
0
Foto Captură video / Twitter
Foto Captură video / Twitter

Cumpărătorii panicaţi de la un Ikea din Shanghai s-au împins unii pe alţi la ieşire după ce autorităţile oraşului au ordonat închiderea magazinului, pe motiv că o persoană a intrat în contact cu bolnav COVID-19.

Mai multe videoclipuri postate pe reţelele de socializare au surprins clienţii ţipând şi împingându-se unul pe altul în încercarea de a ieşi din clădire înainte ca uşile să se închidă.

Într-o conferinţă de presă ţinută duminică, Zhao Dandan, director adjunct al Comisiei de Sănătate din Shanghai, a declarat că „magazinul şi zona afectată” vor fi gestionate în „circuit închis” timp de două zile. Persoanele aflate în circuit trebuie să treacă prin două zile de carantină şi cinci zile de supraveghere.

Luni, autorităţile sanitare ale oraşului au raportat şase cazuri de COVID-19 transmise local în Shanghai, dintre care cinci au fost asimptomatice, scrie CNN.

Shanghai, capitala financiară a Chinei cu o populaţie de 25 de milioane de oameni, a intrat în lockdown timp de două luni la începutul anului, ceea ce a dus la o furie generală, rezidenţi raportând dificultăţi în a-şi procura produse esenţiale, inclusiv alimente şi medicamente.

Lockdown-ul a fost pus în practică în temeiul politicii rigide de „zero-Covid” a Chinei, care se bazează pe testarea în masă, carantinări extinse şi chiar izolarea unor oraşe cu totul pentru a elimina orice revenire a virusului.

Bazându-se pe tehnologia telefoanelor şi „big data”, guvernul chinez foloseşte un sistem de „cod de sănătate” bazat pe culori pentru a controla mişcările oamenilor şi pentru a reduce răspândirea virusului.

Oamenii din multe oraşe chineze trebuie să se prezinte cu un cod QR de sănătate neapărat verde pentru a călători cu transportul public şi pentru a intra în diverse locuri, inclusiv centre comerciale, săli de sport şi restaurante. Sistemul înregistrează unde se află fiecare cetăţean şi dacă a intrat în contact cu un caz confirmat de Covid-19. Cei ale căror coduri de sănătate sunt roşii se pregătesc de izolare aproape imediată în unităţi de carantinare.

Lockdown-urile au devenit obişnuite în ţară, oamenii fiind din ce în ce mai frustraţi de regulile stricte pe măsură ce economia se luptă să se adapteze la întreruperi.

Săptămâna trecută, peste 80.000 de turişti au fost blocaţi pe populara insulă Hainan, după ce autorităţile au anunţat instaurat măsuri de izolare pentru a stopa focarul virusologic.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite