Atentate teroriste în Paris. Turcia a alertat Franţa de două ori în privinţa unuia dintre atacatori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
paris

Turcia a avertizat de două ori într-un an Franţa în legătură cu unul dintre militanţii jihadişti care s-a aruncat în aer vineri seară în timpul atentatelor din Paris, dar susţine că nu a primit niciun răspuns, a declarat luni un reprezentant guvernamental turc, informează AFP.

Poliţia turcă "a informat poliţia franceză de două ori, o dată în decembrie 2014 şi o dată în iunie 2015" despre Omar Ismail Mostefai, unul dintre atacatorii de la sala de concert Bataclan din Paris, a precizat un oficial turc, sub protecţia anonimatului, citat de AFP.

„Totuşi, nu am primit niciun răspuns din partea Franţei în această privinţă“, a adăugat el.

Turcia a primit o cerere de informare din partea Franţei pe numele lui Ismail Omar Mostefai abia după atacurile de vineri, a declarat oficialitatea turcă. Mostefai a intrat în Turcia în 2013, pe la Edirne (nord-vest), în apropiere de frontierele bulgară şi greacă, dar nu există informaţii despre când anume a părăsit ţara. 

Omar Ismail Mostefai, cetăţean francez, a fost identificat drept unul dintre autorii unui atentat sinucigaş comis în sala de concerte Bataclan, situată în centrul Parisului, unde au fost ucise cel puţin 85 de persoane.

Şase presupuşi complici ai teroristului sunt arestaţi preventiv, inclusiv tatăl şi soţia acestuia.

Autorităţile turce au dejucat un atentat jihadist "major" la Istanbul ce urma să fie comis vineri, în ziua atacurilor mortale care au făcut cel puţin 132 de morţi la Paris, a declarat duminică pentru AFP un responsabil guvernamental turc.

 "Noi credem că ei pregăteau un atac la Istanbul în aceeaşi zi cu cele de la Paris... Primele rezultate ale investigaţiilor noastre sugerează că am dejucat un atac major", a adăugat acest responsabil, sub acoperirea anonimatului.

Poliţia turcă a arestat vineri la Istanbul cinci persoane, inclusiv un cetăţean britanic identificat ca Aine Lesley Davis.

Acest bărbat este prezentat de autorităţile turce ca un partener în rândurile grupării Statul Islamic (SI) al faimosului "Jihadi John", călăul britanic pe care armata americană susţine că l-a ucis într-o lovitură de drone joi în Siria, aminteşte France Presse.

   Un grup condus de un apropiat al lui Jihadi John ar fi plănuit un atac în Istanbul în paralel cu cel din Paris 

Un bărbat, despre care se crede că este Aine Lesley Davis, un asociat al militantului Statului Islamic supranumit „Jihadi John“, a fost reţinut săptămâna trecută în Istanbul.

 „Davis este o figură cu responsabilităţi cheie în Statul Islamic şi nu a fost capturat singur. Era în cadrul unui grup”, a spus o sursă din cadrul poliţiei turce.  

"Aceşti cinci suspecţi au intrat din Siria în Turcia în această săptămână pentru un atac în Turcia", a explicat duminică responsabilul turc.

Trei grupuri de jihadişti au comis vineri seară la Paris o serie de atacuri revendicate de SI, mai ales într-o sală de concerte şi la Stade de France, care au ucis cel puţin 132 de persoane. Şapte membri ai acestor comandouri au murit. 

Pe aceeaşi temă:

Franţa reacţionează după atentatele din Paris. Bombardament masiv asupra fiefului Statului Islamic. Gruparea teroristă: Obiectivele erau abandonate

Mesajul transmis teroriştilor Statului Islamic: „Vă aşteaptă o luptă fără precedent!”

Cine erau cei doi români ucişi în Paris

Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“

Atentate la Paris. Masacrul terorist din capitala Franţei, văzut prin ochii unei gălăţence: „Am trecut milimetric pe lângă zona atentatului. Toată lumea e în alertă“

Atentate teroriste la Paris. Reacţiile politicienilor români. Băsescu: În Europa avem o singură soluţie. Uniţi fără rezerve împotriva islamismului terorist!

Atentate în Paris. Vaticanul reacţionează dur: „E nevoie de un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră“

VIDEO Un jurnalist „Le Monde“ a filmat scene terifiante la Bataclan şi a fost rănit

Atentate la Paris. Student român din capitala Franţei: „ E multă frică! Autorităţile ne spun să nu ieşim din casă decât pentru strictul necesar“

Atentate la Paris. Chirurg din România, aflat în mijlocul francezilor: „Pare incredibil că se poate întâmpla aşa ceva. Nu am putut să dorm toată noaptea“

Atentate la Paris. Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atacurile

Scriitorul Mircea Cărtărescu: „Imbecili ce sunteţi, nu puteţi fi oameni, trebuie să fiţi credinţe, la fel de fanatice ca ale teroriştilor

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite