Atentate teroriste în Paris: Cinci dintre cei şapte atacatori sinucigaşi şi cel care a planificat atacurile, identificaţi INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anchetatorii francezi, pe urmele jihadiştilor
Anchetatorii francezi, pe urmele jihadiştilor

Cinci dintre cei şapte jihadişti sinucigaşi care au participat la atentatele de vineri seară de la Paris au fost identificaţi oficial. Peste 150 de percheziţii au avut loc în mai multe oraşe din Franţa, în cursul nopţii de duminică spre luni. Percheziţiile continuă şi în Belgia.

Cinci dintre şapte jihadişti sinucigaşi care au participat la atentatele de vineri seară de la Paris au fost identificaţi oficial, după ce procuratura a dat deja publicităţii numele a doi dintre ei, scrie presa franceză.

Unul dintre ultimii doi identificaţi este unul dintre jihadiştii care au acţionat la Stade de France şi care avea asupra lui un paşaport pe numele lui Ahmad Al Mohammad, născut în Siria la 10 septembrie 1990, se menţionează într-un comunicat al procuraturii.  Amprentele acestui atentator sinucigaş se potrivesc cu cele ale unui bărbat înregistrat în Grecia în octombrie, a declarat luni un procuror francez citat de Reuters.

„În acest stadiu, în timp ce autenticitatea unui paşaport pe numele Ahmad al Mohammad, născut pe 10 septembrie 1990 la Idlib, Siria, trebuie să fie verificată, există similitudini între amprentele atentatorului sinucigaş şi cele ale unui bărbat care au fost prelevate în timpul unui control din Grecia din octombrie“, a anunţat într-un comunicat parchetul din Paris. 

Al doilea este unul dintre cei care au participat la atacul de la sala de concerte Bataclan, Samy Amimour, născut la 15 octombrie 1987 la Paris, şi pentru care Franţa emisese un mandat internaţional de arestare. Samy Amimour, de 28 de ani, din Drancy, localitate situată la nord de Paris, era cunoscut unităţilor antitero după ce a fost investigat şi plasat sub control judiciar pentru că a încercat să meargă în Yemen.  El a dispărut în toamna lui 2013 şi un mandat internaţional de arestare a fost emis pe numele lui. Samy Amimour a mers în Siria în 2013, au declarat membri ai familiei sale pentru France Presse. Amimour a fost identificat de anchetatori ca fiind unul dintre atentatorii din sala de concerte Bataclan, a indicat luni procurorul din Paris.„Trei persoane din anturajul să familial sunt reţinuţi luni dimineaţă“, se precizează într-un comunicat al Parchetului din Paris. 

Atentate teroriste în Paris. A fost identificat şi cel care a planificat atacurile

Unul dintre autorii atentatelor sângeroase comise vineri noaptea la Paris a avut de-a face cu un cunoscut jihadist belgian din gruparea Statul Islamic (SI), considerat ca fiind creierul atentatelor dejucate în luna ianuarie la Verviers (estul Belgiei), susţine luni cotidianul de limbă flamandă De Standaard, potrivit AFP.

„Anchetatorii văd o legătură cu Verviers“, titrează publicaţia citată, făcând referire la o celulă jihadistă care se pregătea să atace poliţişti şi comisariate de poliţie şi care a fost dezmembrată în ianuarie în Belgia la câteva zile după atacul de la sediul săptămânalului Charlie Hebdo de la Paris. 

Potrivit De Standaard, numele Ibrahim Abdeslam, care s-a aruncat în aer vineri noaptea pe bulevardul Voltaire din Paris, şi Abdelhamid Abaaoud, considerat comanditarul atentatelor proiectate de celula de la Verviers, apar în mai multe dosare penale de drept comun pentru fapte comise la Bruxelles în 2010 şi 2011. 

Mama lui Ibrahim Abdeslam spune, potrivit Daly Mail, că fiul său „nu a vrut să omoare pe nimeni", susţinând că Abdeslam s-a aruncat în aer din cauza stresului.

atentate la paris

Ibrahim Abdeslam şi Abdelhamid Abaaoud au locuit amândoi în cartierul bruxellez Molenbeek, de unde sunt originari mai mulţi suspecţi în atentatele teroriste comise vineri noaptea în şase locuri diferite din Paris şi soldate cu cel puţin 129 de morţi şi peste 350 de răniţi, potrivit celui mai recent bilanţ. 

Cunoscut şi sub pseudonimul Abu Omar al-Baljiki, Abdelhamid Abaaoud a apărut într-o înregistrare video difuzată de Statul Islamic (SI) conducând un vehicul ce transportă cadavre mutilate către o groapă comună. 

În luna iulie, la Bruxelles, el a fost condamnat, în contumacie, la 20 de ani de închisoare într-un proces privitor la filierele de recrutare a jihadiştilor belgieni pentru a fi trimişi în Siria.

Abaaoud s-ar afla în Siria

Potrivit The Guardian, numele lui Abaaoud - cunoscut ca extremist - apare în mai multe dosare de poliţie, alături de cel al lui Ibrahim Abdeslam, presupusul atacator care s-a detonat la cafeneaua Comptoir Voltaire.

Numele lui Abaaoud este legat - de către Associated Press şi Liberation - de atacul dejucat, în august, într-un tren Thalys.

Abdel Abaaoud

Acest atac a avut loc la bordul unui TGV pe ruta Amsterdam-Paris, via Bruxelles. Ayoub El-Khazzani, un suspect de terorism, a deschis focul bordul la trenului, după care a fost imobilizat de pasageri.

Liberation a legat numele lui Abdelhamid Abaaoud şi de Sid Ahmed Ghlam, un student francez acuzat de crimă, tentativă de crimă şi infracţiuni de natură teroristă.

Documente confiscate de la domiciliul acestuia şi o căutare pe computerul şi telefonul sale personale sugerează că Ghlam se afla în contact cu un vorbitor de franceză din Siria, care i-a ordonat să comită un atac asupra unei biserici, potrivit ziarului britanic.

Atentate teroriste în Paris: Un suspect oprit de poliţie sâmbătă şi apoi lăsat să plece 

Unul dintre suspecţii de implicare în atentatele teroriste de la Paris a fost oprit sâmbătă de poliţie în timp ce se deplasa cu un automobil prin nordul Franţei, dar nu a fost reţinut, relatează DPA citând informaţii făcute publice duminică.

Salah Abdeslam, de 26 de ani, a fost oprit sâmbătă în timp ce se deplasa cu maşina împreună cu alte două persoane, în contextul în care de sâmbătă s-au introdus controale întărite la frontiere după atentatele teroriste soldate cu cel puţin 129 de morţi, informează duminică seară ziarul Le Monde. 

Belgia, unde bărbatul era deja cunoscut autorităţilor, a emis între timp un mandat de arestare internaţional pe numele său. 

Fratele lui, Brahim Abdeslam, în vârstă de 31 de ani, a detonat vineri seara centura cu explozibili aflată asupra sa pe bulevardul Voltaire, în apropierea sălii de concerte Bataclan. El era cetăţean francez şi rezident în Belgia. 

Un al treilea frate, Mohamed Abdeslam, se află printre cei şapte deţinuţi pentru a fi interogaţi la Bruxelles. Conform informaţiilor furnizate de Le Monde, cei trei fraţi nu figurau în dosarele serviciului de informaţii franceze. 

Autorităţile franceze cred că trei echipe de atacatori înarmaţi cu arme Kalaşnikov şi veste cu explozibili au comis atacurile de vineri seară, printre care şi cele de la sala de concerte Bataclan şi de la Stade de France. 

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat sâmbătă atentatele teroriste. 

Atentate la Paris: Peste 150 de percheziţii în mediile islamiste din Franţa 

Peste 150 de percheziţii au avut loc în mai multe oraşe din Franţa, în cursul nopţii de duminică spre luni, fiind reţinute cel puţin 12 persoane în Lyon şi Grenoble, în cazul atentatelor teroriste de vineri seară din Paris, informează site-ul publicaţiei Le Monde.

În cadrul unei operaţiunii ample de identificare a tuturor celor implicaţi în atentatele teroriste comise vineri seară în Paris, soldate cu moartea a 132 de persoane, autorităţile franceze au reţinut cel puţin 12 persoane în mai multe localităţi de la periferia oraşului Lyon şi în jurul oraşului Grenoble. 

Cinci persoane au fost interpelate şi reţinute în Lyon, după ce autorităţile au descoperit „un arsenal de război“ în posesia acestora. În locuinţa unuia dintre cei cinci suspecţi, din localitatea Feyzin, aflată la periferia sudică a oraşului Lyon, au fost găsite lansatoare de rachetă, arme automate şi o mitralieră Kalaşnikov, potrivit unei surse apropiate anchete, citată de publicaţia franceză Le Figaro. În regiunea Lyonului şi în sectorul Villefranche-sur-Saone, au avut loc 30 de percheziţii.

O sursă citată de AFP a declarat că operaţiunile de percheziţie efectuate în mai multe regiuni din Franţa au ca scop descoperirea armelor, pe lângă interpelarea tuturor celor implicaţi în atentatele teroriste de vineri seară. Profilul acestora nu este neapărat de terorişti, ci mai curând de delicvenţi. 

Operaţiunile din Bobigny au vizat persoane care sunt suspecte de acte de radicalizare sau apropiate mişcării islamiste.

De asemenea, percheziţii şi interpelări au mai avut loc şi în oraşul Toulouse, unde ar fi crescut Mohamed Merah, unul dintre atacatorii atentatelor din 2012 din Toulouse şi Montauban, care au vizat militari francezi şi cetăţeni francezi evrei, pentru că în zona respectivă există o comunitate puternică de musulmani. Cel puţin trei persoane au fost plasate în arest preventiv, potrivit unei surse din Parchetul din Toulouse citată de AFP.

Atentate teroriste în Paris. 23 de persoane reţinute, 104 în arest la domiciliu

Autorităţile franceze au reţinut 23 de persoane şi au confiscat 31 de arme în contextul unor ample percheziţii în noaptea de duminică spre luni în cadrul stării de urgenţă instituite după atentatele de la Paris, a anunţat ministrul de interne Bernard Cazeneuve, citat de AFP. 

Ministrul a dispus în cursul ultimelor 48 de ore „104 de decizii de arest la domiciliu în cazul unor indivizi care au făcut obiectul unei atenţii speciale din partea serviciilor noastre“. 

Atentate teroriste în la Paris: Premierul face apel la vigilenţă 

Starea de urgenţă decretată în Franţa sporeşte libertatea de acţiune a poliţiştilor, care au confirmat „zeci de percheziţii“. 

„Ne folosim de cadrul legal al stării de urgenţă pentru a interoga persoane care fac parte din mişcarea jihadistă radicală... şi pe cei care incită la ură împotriva republicii“, a declarat Valls la postul de radio RTL. 

Prim-ministrul a făcut apel la francezi să dea dovadă de „o foarte mare vigilenţă“. 

„Îi invit pe toţi să dea dovadă de stăpânire, prudenţă şi vigilenţă. Da, comportamentul fiecăruia se va modifica în raport cu această ameninţare teroristă“, a spus el. 

„Acest act de război, acest nou război, pentru că evident în Franţa nu este vorba de un război convenţional, ne obligă la o atitudine, la o mobilizare... la o foarte mare vigilenţă, la un foarte mare control, la sânge rece“, a subliniat Valls.

New York Times a realizat un filmuleţ în care prezintă cronologia şi punctele de foc unde au avut loc atacurile teroriste din Paris, de vineri seara, care s-au soldat cu peste 132 de morţi şi circa 349 de răniţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite