Atentat terorist la Copenhaga: „Europa şi-a dezamăgit încă o dată cetăţenii evrei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă noapte nu este un eşec al evreilor şi cu siguranţă nu are nimic de-a face cu Israelul, indiferent ce vor spune criticii sau susţinătorii statului evreiesc în următoarele zile”, scrie „Haaretz”
Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă noapte nu este un eşec al evreilor şi cu siguranţă nu are nimic de-a face cu Israelul, indiferent ce vor spune criticii sau susţinătorii statului evreiesc în următoarele zile”, scrie „Haaretz”

Atentatele teroriste de la Copenhaga, în care au fost ucise două persoane, iar alte cinci au fost rănite, au fost comise de o persoană care are pregătire militară, conform informaţiilor preliminare. „Comunităţile evreieşti se confruntă cu un grad mortal de risc în Europa”, scrie cotidianul „Haaretz”.

Tiparul stabilit luna trecută la Paris şi în ultimele 24 de ore la Copenhaga este acum înfiorător de clar: jurnaliştii şi în special caricaturiştii care au publicat imagini cu profetul Mahomed se confruntă cu un grad mortal de risc în Europa - la fel şi comunităţile evreieşti, scrie ziarul israelian. 

Asasinatul planificat asupra redacţiei Charlie Hebdo a fost urmat, la câteva zile, de o luare de ostatici la un magazin evreiesc, soldată cu patru evrei morţi. De data aceasta, a fost nevoie de doar 10 ore după ce s-au tras focuri de armă la o conferinţă susţinută de caricaturistul Lars Vilks pentru ca un nou atac să aibă loc în faţa celei mai mari sinagogi din Copenhaga. În atacuri au murit două persoane, dintre care un evreu, iar cinci au fost rănite. 

În ciuda lipsei dovezilor, nu e nevoie de un salt prea îndrăzneţ de imaginaţie pentru a afirma că aceste două atacuri din capitala daneză sunt legate şi că au fost cel mai probabil comise de acelaşi grup sau de acelaşi atacator - poate că este vorba de omul ucis de poliţişti duminică dimineaţă. Pentru un anumit tip de criminal, acestea sunt victimele evidente - acei jurnalişti şi artişti consideraţi a mânji simbolurile islamiste şi evrei „la întâmplare”. Este nevoie de un nivel de sofisticare şi de colectare de informaţii pentru a localiza prima categorie de victime. Însă pentru a doua, pur şi simplu te îndrepţi către cea mai apropiată sinagogă sau magazin cuşer. 

În această etapă timpurie, întrebările sunt evidente. Un atacator cu arme asupra sa nu a fost descurajat de prezenţa poliţiei la cele două puncte în care a atacat. El se afla într-un mare oraş european, cel mai probabil plănuind atacurile din timp. A reuşit să scape din ambele locuri. A acţionat pe cont propriu? Cum a scăpat de controalele de securitate şi de serviciile de informaţii în timp ce planifica atacurile? Au fost suficiente măsuri de securitate luate pentru a asigura cafeneaua Krudttønden unde urma să apară Vilks, un om ameninţat în repetate rânduri cu moartea?  Până la ce nivel au fost consolidate măsurile de siguranţă în jurul sinagogii după primul atac?

Au existat poliţişti şi personal de securitate atât la cafenea, cât şi la sinagogă, însă atacatorul a reuşit de fiecare dată să deschidă focul şi să rănească sau să ucidă, scăpând neatins. Acesta este un semn că avem de-a face cu o persoană cu măcar o minimă instruire militară, notează jurnaliştii „Haaretz”. Încă o dată, aşa cum s-a întâmplat după atacurile din Franţa şi din Belgia, va fi ridicată problema monitorizării cetăţenilor europeni care au mers în Orientul Mijlociu pentru a lupta cu grupuri jihadiste precum Statul Islamic.

Mica Danemarca se află pe locul al doilea în Europa de Vest (după Belgia) când vorbim de numărul de cetăţeni jihadişti. Cel puţin 100 de danezi au plecat voluntar în Irak şi Siria în ultimii trei ani pentru a lupta de partea jihadiştilor. Danemarca a ales controversata cale de a încerca să-i reintregreze pe aceşti tineri radicalizaţi în societate şi nu să-i pună sub acuzare. Înţelepciunea acestei strategii va fi analizată acum, dacă se va dovedi că atacatorul a fost într-adevăr o persoană întoarsă din Irak sau Siria. 

Şi, dacă problemele cu care se confruntă forţele de securitate daneze şi europene au rămas aceleaşi în ultimii ani, dilemele cu care se confruntă populaţia evreiască de pe continent sunt mai sumbre ca niciodată. Cum ar trebui să continue să ducă o viaţă deschisă şi liberă ca evrei, sub această ameninţare constantă?

Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă noapte nu este un eşec al evreilor şi cu siguranţă nu are nimic de-a face cu Israelul, indiferent ce vor spune criticii sau susţinătorii statului evreiesc în următoarele zile. Dacă într-adevăr un cetăţean danez a decis să curme vieţile altor cetăţeni danezi doar pentru că erau evrei sau doar pentru că nu i-a plăcut cum l-au desenat pe profetul lui, atunci era datoria guvernului danez să prevină aceste crime, să educe şi să integreze toţi cetăţenii. Danemarca şi-a dezamăgit încă o dată cetăţenii evrei şi întreaga ei societate. Europa a eşuat încă o dată, conchide „Haaretz”. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite