Atentat terorist la Copenhaga. Două atacuri, după modelul „Charlie Hebdo“, au avut loc în mai puţin de 24 de ore

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atentat terorist la Copenhaga. Autorităţile din Danemarca au instituit în Copenhaga stare de alertă, după ce două atacuri teroriste au avut loc în oraş la un interval de câteva ore. Primul dintre ele a vizat un eveniment pe tema libertăţii de expresie, iar cel de-al doilea a avut loc în apropierea unei sinagogi. Doi civili au murit şi cinci politişti danezi au fost răniţi în aceste atacuri, potrivit primelor informaţii.

Atentat terorist la Copenhaga: prima imagine cu autorul şi înregistrare audio cu momentul atacului de la centrul cultural

Autorităţile din capitala daneză au decretat stare de alertă ca urmare a două atacuri armate comise sâmbătă, soldate cu doi morţi şi patru răniţi. Poliţia daneză a dat publicităţii o fotografie cu suspectul principal în primul atentat terorist, iar BBC a obţinut o înregistrare audio cu momentul atacului.

UPDATE Un al doilea atentat terorist a avut loc la Copenhaga. O persoană a murit, iar doi poliţişti au fost răniţi, după ce un bărbat a deschis focul sâmbătă noapte în apropierea unei sinagogi din capitala Danemarcei. 

Potrivit primelor informaţii furnizate de poliţia din Copenhaga, o persoană a decedat din cauza rănilor la cap, iar doi poliţişti au fost răniţi la braţe şi picioare, după ce un bărbat a deschis focul în apropierea unei sinagogi. Agresorul a fugit de la faţa locului, iar poliţiştii au instituit numeroase filtre în oraş pentru a da de urma lui.

Atentatul terorist de la sinagoga din Copenhaga a avut loc la mai puţin de patru kilometri faţă de primul atac desfăşurat sâmbătă după-amiază.

Un reporter al postului Sky News, prezent la faţa locului, a declarat că în doar câteva minute de la atac poliţia daneză înarmată a ajuns la sinagogă. Deasupra, un elicopter survola zona. Oamenii legi i-au pus cătuşele unui bărbat pe care l-au găsit în apropierea sinagogii, dar ulterior au hotărât să îl elibereze.


Primul atentat terorist de la Copenhaga. Un civil a fost ucis şi trei ofiţeri de poliţie au fost răniţi după ce mai mulţi bărbaţi înarmaţi au deschis focul la o conferinţă pe tema libertăţii de expresie, într-o cafenea din capitala daneză Copenhaga, relatează „The Daily Mirror“.

Bărbaţii au tras aproximativ 30 de focuri la evenimentul la care a participat şi un faimos caricaturist, Lars Vilks. Vilks, caricaturist şi istoric de origine suedeză, nu a fost rănit în atacul terorist. 

În urma atentatului terorist de la Copenhaga, atacatorii au fugit şi deocamdată nu au fost prinşi de poliţie. Ambasadorul francez în Danemarca, Francois Zimeray, a scris pe Twitter: „Sunt încă viu, în sală“.

Zona din jurul clădirii a fost securizată, potrivit unui reporter BBC. Poliţia a instalat cordoane de protecţie şi efectua cercetări într-un parc din apropiere, a adăugat corespondentul

Lars Vilks a provocat o controversă în 2007, după ce a publicat o caricatură cu capul lui Mahomed pe un corp de câine, într-un ziar suedez. În 2010, mai multe persoane au încercat să-i incendieze casa. De atunci el a fost plasat sub protecţia constantă a unui poliţist, la fel ca în cazul săptămânalului francez de satiră Charlie Hebdo, care a fost vizat pe 7 ianuarie de un atac terorist. Fraţii Kouachi au măcelărit atunci 12 persoane, inclusiv mai mulţi caricaturişti francezi care au desenat caricaturi cu Mahomed.

„Am auzit focuri de armă şi pe cineva ţipând“, a declarat unul dintre cei prezenţi la eveniment, Niels Ivar Larsen, pentru postul de televiziune danez TV2. „Poliţia a ripostat, eu m-am ascuns după o maşină. A fost ireal“, a spus el.

La rândul său, una dintre organizatoarele evenimentului, Helle Merete Brix, a declarat pentru Associated Press că Vilks a fost la eveniment, dar nu a fost rănit. „În mod cert consider că acesta este un atac la adresa lui Lars Vilks“, a spus ea.

Martorii de la faţa locului au declarat că poliţiştii au fost răniţi în afara cafenelei. În ce priveşte persoana decedată, este vorba despre un bărbat de 40 de ani care participa la eveniment şi care nu a fost încă identificat.

Deocamdată, nimeni nu a revendicat atacul.  

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat sâmbătă că a fost informat cu privire la atacul din Copenhaga la  care  participat şi ambasadorul francez în Danemarca. Francois Zimeray, ambasadorul francez, nu a fost rănit în urma atacului, a declarat Hollande. La rândul lui, ministrul de Externe francez Laurent Fabius a condamnat ceea el a numit „un atac terorist“.

Atentat terorist la Copenhaga, după modelul „Charlie Hebdo”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite