Atacurile houthi au dus la scăderea cu 42% a comerțului prin Canalul Suez în două luni

0
Publicat:

Volumul comerțului care trece prin Canalul Suez este afectat în urma atacurilor declanșate de rebelii houthi yemeniți în Marea Roșie, potrivit ONU se înregistrează o scădere cu 42% în ultimele două luni, care este îngrijorată de repercursiunile asupra comerțului global, notează AFP, scrie Agerpres.

Steag ONU FOTO: Shutterstock
Steag ONU FOTO: Shutterstock

„Suntem foarte îngrijoraţi de atacurile asupra transportului maritim din Marea Roşie (...) care exacerbează perturbările comerciale legate de geopolitică şi schimbările climatice”, a transmis joi, într-o conferinţă de presă, Jan Hoffmann, un responsabil al organului ONU responsabil pentru comerţ şi dezvoltare (UNCTAD).

Potrivit UNCTAD, din cauza atacurilor rebelilor houthi care i-a împins pe armatori să suspende tranzitul prin Marea Roşie şi să ocolească Africa, volumul comerţului prin Canalul Suez a scăzut cu 42% în ultimele două luni.

Tranzitul săptămânal al navelor de transport a scăzut cu 67% faţă de anul anterior. „Deoarece cele mai mari nave portcontainer sunt în principal cele care nu mai folosesc Canalul Suez, scăderea cantităţii de containere este şi mai mare”, a menţionat Hoffman. Tranzitul petrolierelor a scăzut cu 18%, cel al cargourilor cu mărfuri vrac (cereale, cărbune etc.) cu 6%, iar transportul de gaze este sistat.

Începând cu noiembrie, rebelii yemeniţi houthi au declarat că au ca ținte nave din Marea Roşie şi Golful Aden care au legătură cu Israelul în semn de "solidaritate" cu palestinienii din Fâşia Gaza aflaţi sub asediul armatei israeliene.

Perturbarea comerţului din Marea Roşie este cu atât mai îngrijorătoare cu cât „peste 80%” din comerţul global de mărfuri se desfăşoară pe mare şi „alte rute importante sunt deja sub tensiune”, a subliniat expertul UNCTAD.

De asemenea, tranzitul prin Marea Neagră a fost perturbat după invadarea Ucrainei de către Rusia, ceea ce a dus la o creştere a preţurilor mondiale la alimente în lunile care au urmat. Din cauza secetei, nivelul apei din Canalul Panama a scăzut semnificativ, reducând de asemenea traficul. Astfel, luna trecută, numărul traversărilor prin acest canal a scăzut cu 36% faţă de anul anterior şi cu 62% comparativ cu doi ani în urmă, potrivit UNCTAD.

„Perturbările prelungite pe rutele comerciale majore ar putea afecta lanţurile globale de aprovizionare ducând la întârzieri în livrările de mărfuri, la creşterea costurilor şi la un risc de inflaţie”, transmite agenţia ONU, exprimându-şi îngrijorarea în special în privinţa preţurilor mondiale la alimente.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite