Președintele Israelului spune că procesul pentru genocid în Gaza intentat de Africa de Sud la Curtea Internațională de Justiție este „atroce şi absurd“

0
Publicat:

 Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat marţi că 'nu există nimic mai atroce şi mai absurd' decât procesul intentat la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) în care Israelul este acuzat de genocid împotriva palestinienilor în ofensiva sa în Fâşia Gaza.

Steag Israel Foto: Arhivă
Steag Israel Foto: Arhivă

Audierile în acest caz, înaintat de Africa de Sud, urmează să înceapă joi şi să se concentreze pe numeroşii civili dintre cei peste 23.000 de locuitori despre care autorităţile sanitare din Gaza afirmă că au fost ucişi în cele mai mult de trei luni de război între Israel şi Hamas, scrie Agerpres.

Adresându-se secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, sosit într-o vizită în Israel, Herzog a acuzat Africa de Sud de ipocrizie şi a mulţumit Washingtonului pentru sprijin acordat Israelului, care spune că depune eforturi maxime pentru a evita victime civile în Fâşia Gaza.

”În fapt, inamicii noştri, Hamas, în statutul lor, cheamă la distrugerea naţiunii noastre, Statul Israel - singurul stat-naţiune al poporului evreu”, a spus Herzog.

Vom fi acolo, la Curtea Internaţională de Justiţie, şi ne vom prezenta cu mândrie cazul de folosire a autoapărării în baza dreptului nostru intrinsec conform dreptului umanitar internaţional”, a continuat el.

Ofensiva a fost declanşată după un atac transfrontalier al luptătorilor islamişti Hamas care, potrivit Israelului, au ucis 1.200 de persoane şi au răpit 240.

De atunci, forţele israeliene au transformat mare parte din enclavă în ruine şi aproape toţi cei 2,3 milioane de locuitori au fost alungaţi din casele lor cel puţin o dată, rezultând o catastrofă umanitară.

Israelul dă vina pe Hamas, care guvernează Gaza din 2007, pentru daunele aduse civililor pentru că ar acţiona printre ei, ceea ce luptătorii Hamas neagă. Israelul insistă că va continua ofensiva până când Hamas va fi desfiinţat şi restul de 132 de ostatici vor fi recuperaţi.

Israelul trebuie să învingă, a mai spus Herzog, 'pentru că este un război care afectează valorile internaţionale şi valorile lumii libere'.

Marţi, armata israeliană a transmis că, până acum, 182 dintre militarii săi au fost ucişi în luptele din Fâşia Gaza.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite