Atac în apropiere de Alep. Cel puţin 12 persoane au murit în urma unui atac care viza un convoi umanitar al ONU în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un convoi umanitar sub egida ONU care transporta mâncare către o zonă controlată de rebelii antiguvernamentali sirieni din Alep a fost bombardat, luni seară, la doar câteva ore după ce un armistiţiu intrat în vigoare săptămâna trecută a fost declarat încheiat de armata siriană, relatează „The Guardian”.

Convoiul de 31 de camioane, aparţinând organizaţiei umanitare Semiluna Roşie Siriano-Arabă (Sarc), a fost bombardat în timp ce descărca ajutoarele în zona rurală Urem al-Kubra, din apropierea  oraşului Alep. Deocamdată nu se ştie dacă în acest incident au fost implicate aviaţia siriană sau cea rusă.

ONU a confirmat că 18 camioane au fost distruse în urma atacului, fără a oferi un bilanţ al victimelor. Observatorul Sirian al Drepturilor omului susţine că cel puţin 12 persoane, incluzând şoferi ai convoiului, au fost ucise. Convoiul traversa oraşul Urum al-Kubrah încărcat cu „făină de grâu şi medicamente“ destinate celor 78.000 de persoane care trăiesc în regiune.

„Suntem enorm de revoltaţi în urma acestui atac. Convoiul a fost rezultatul unui proces lung de permisiuni şi preparări cu scopul de a ajuta civili aflaţi în zone izolate“, a declarat responsabilul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura.

Atacul a avut loc la doar câteva ore după ce armata siriană a anunţat încheierea armistiţiului intrat în vigoare în urmă cu doar o săptămână, la sfârştiul perioadei agreate iniţial. Forţele loiale preşedintelui al-Assad au refuzat să ia în considerare prelungirea armistiţiului, notând peste 300 de încălcări ale acestuia din partea mai multor „grupări rebele”.

Pentagonul a confirmat că Secretarul de Stat american John Kerry va organiza discuţii de urgenţă cu omologul său rus, Sergei Lavrov, pentru a încerca salvarea armistiţiului. „Ne vom consulta cu omologii noştrii ruşi pentru a-i presa în continuare să-şi folosească influenţa asupra lui Assad în vederea încetării ostilităţilor”, se arată într-un comunicat al Departamentului de Stat american.

Rusia nu a comentat oficial incidentul până marţi dimineaţă.

În cazul în care armistiţiul nu va fi reluat, aceasta ar reprezenta un al doilea eşec de încetare a ostilităţilor între guvernul sirian şi rebeli, după ce un alt acord similar în luna februarie a rezistat doar două săptămâni.


Livrarea de ajutoare umanitare în zonele asediate reprezintă o parte cheie a acordului de încetare a ostilităţilor negociat între Moscova şi Washington.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite