Fostul premier japonez Shinzo Abe, aflat în stare gravă după un atentat la viaţa sa, a murit FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Shinzo Abe la finalul discursului din faţa gării Kintetsu, din Nara, vestul Japoniei. Atacatorul se vede la câţiva metri în spate. FOTO EPA-EFE
Shinzo Abe la finalul discursului din faţa gării Kintetsu, din Nara, vestul Japoniei. Atacatorul se vede la câţiva metri în spate. FOTO EPA-EFE

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit vineri la 67 de ani după ce a fost împuşcat în spate de un bărbat în timp ce ţinea un discurs electoral. El se afla în stare critică.

GALERIE FOTO

UPDATE „Condoleanţe familiilor îndoliate şi poporului japonez, care a pierdut prim-ministrul cu cel mai lung mandat şi un politician respectat în istoria constituţională a Japoniei", a transmis preşedintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol.

„Nu doar comunitatea internaţională a pierdut un lider important, ci şi Taiwanul a pierdut un prieten important şi apropiat. Atât Taiwanul, cât şi Japonia sunt ţări democratice, cu stat de drept, iar guvernul nostru condamnă sever acţiunile violente şi ilegale", transmite într-un comunicat cabinetul preşedintei Taiwanului, Tsai Ing-Wen

„Japonia a pierdut un mare prim-ministru, care şi-a dedicat viaţa ţării sale şi a acţionat în vederea echilibrului lumii'', a scris pe Twitter preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, citat de Agerpres.

Cancelarul german Olaf Scholz a scris pe Twitter că este "înmărmurit şi profund întristat" de ştirea decesului lui Abe: „Suntem alături de Japonia în aceste momente dificile".

„Fostul premier Abe a contribuit la îmbunătăţirea relaţiilor dintre China şi Japonia în timpul mandatului său. Transmitem condoleanţe la moartea sa şi păreri de rău la adresa familiei sale'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei în Japonia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a transmis a deplâns o "pierdere ireparabilă": într-o telegramă de condoleanţe adresată mamei şi văduvei lui Abe, liderul de la Kremlin le-a transmis: "Vă doresc (...) curaj în faţa acestei pierderi grele şi ireparabile".

„Amintirea frumoasă a acestui om remarcabil va rămâne pe veci în inimile celor care l-au cunoscut", arată un comunicat al preşedinţiei ruse.

''Suntem profund întristaţi de veştile care ne vin din Japonia'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a condamnat ''cât se poate de ferm acest atentat'', numindu-l pe Abe ''un mare patriot al Japoniei''.

UPDATE Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a catalogat vineri asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe „şocantă” şi „tulburătoare”.

Potrivit Reuters, Blinken a făcut aceste comentarii la începutul unei întâlniri trilaterale cu omologii săi japonezi şi sud-coreeni, în marja reuniunii miniştrilor de externe ai Grupului celor 20, la Bali.

Blinken a spus că Abe „a fost un partener extraordinar” pentru Statele Unite şi un politician „care a fost în mod clar un mare lider”.

El a spus că în calitate de premier Abe a adus relaţia dintre Statele Unite şi Japonia „la noi culmi”, şi catalogând moartea lui drept „o pierdere pentru Japonia, o pierdere pentru lume”.

UPDATE Liderii lumii au transmis condoleanţe după asasinarea fostului premier japonez, o figură importantă în viaţa politică a ţării, cu o mare înfluenţă în partidul conservator aflat la guvernare.

Premierul italian, Mario Draghi, şi-a exprimat cele mai profunde condoleanţe în numele guvernului său pentru moartea lui Shinzo Abe . „Italia este şocată de atacul îngrozitor, care afectează Japonia şi dezbaterea sa democratică liberă. Abe a fost un mare protagonist al vieţii politice japoneze şi internaţionale din ultimele decenii, datorită spiritului său inovator şi viziunii sale de reformă. Gândurile Italiei sunt la cei dragi, la guvern şi la întreaga populaţie japoneză.”

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat ceea ce a descris drept un „atac odios” , şi numindu-l pe Abe „prieten drag”.

Petr Fiala, premierul Republicii Cehe, s-a declarat „profund întristat” de moartea lui Abe: „Gândurile şi rugăciunile mele se îndreaptă către familia lui şi poporul Japoniei ”.

Yair Lapid, prim-ministrul Israelului , a transmis condoleanţe familiei şi poporului japonez: „Statul Israel plânge moartea fostului premier japonez Shinzo Abe în urma atacului oribil de astăzi. A fost un lider feroce şi distins, şi un arhitect cheie al relaţiilor moderne Israel-Japonia.”

Fostul premier al Marii Britanii, Theresa May, i-a adus un omagiu lui Shinzo Abe, numindu-l „un om de stat de cel mai înalt calibru”, un „partener şi un aliat de încredere”.

UPDATE Premierul japonez Fumio Kishida a spus că a rămas fără cuvinte după asasinarea lui Abe pe care l-a descris drept un mare lider, un „prieten intim” şi „cineva cu care a petrecut mult timp”, de la care a primit „sfaturi şi sprijin valoroase”.

„Am un mare respect pentru moştenirea lăsată de Shinzo Abe şi transmit cele mai profunde condoleanţe”, a spus Kishida, adăugând că Japonia nu va ceda violenţei, iar campania electorală se reia de mâine „Trebuie să ne asigurăm că alegerile libere şi corecte sunt desfăşurate în siguranţă şi nu trebuie să lăsăm ca acest incident să afecteze guvernarea”.

UPDATE Medicii de la spitalul unde a fost adus spun că Shinzo Abe nu avea semne vitale la sosire, dar că a fost resuscitat. „Era într-o stare extrem de gravă”, a spus medicul explicând că politicianul japonez avea două plăgi împuşcate la gât şi hemoragie puternică.

Hidetada Fukushima, profesor de medicină de urgenţă la Spitalul Universitar Medical Nara, a declarat că plăgile erau la aproximativ 5cm una de cealaltă. Glonţul care l-a ucis pe fostul lider japonez Shinzo Abe a fost ”suficient de adânc încât să-i ajungă la inimă”, au declarat medicii de la Universitatea Medicală Nara. Medicii i-au făcut mai multe transfuzii de sânge, dar nu au putut opri sângerarea. Abe a fost tratat de o echipă de peste 20 de cadre medicale.

Decesul a survenit la ora locală 17:03, au precizat oficialii spitalului în cadrul conferinţei de presă.

Ştirea iniţială

După atac, Abe, cel mai longeviv prim-ministru al ţării, a fost transportat la spital cu elicopterul. Un oficial din cadrul departamentului de pompier a declarat că fostul premier japonez s-ar fi aflat în stop cardio-respirator. Postul public NHK a fost primul care a anunţat moartea sa. 

Fostul lider japonez Shinzo Abe se afla în stare critică, după ce a fost împuşcat vineri dimineaţă, a declarat premierul Fumio Kishida. El a fost supus unui tratament de urgenţă, a precizat Kishida, adăugând că medicii se luptă pentru a-i salva viaţa lui Shinzo Abe.

   

O fotografie cu Abe chiar înainte să fie împuşcat:

„O astfel de faptă este neiertat”, a continuat Fumio Kishida, referindu-se la cel care l-a împuşcat pe Abe.

Abe, în vârstă de 67 de ani, a fost împuşcat de două ori, iar al doilea foc de armă l-a atins în spate făcându-l să cadă la pământ. Reuters relatează, citând TBS Television, că fostul premier a fost împuşcat în partea stângă a pieptului şi în gât.

Atacatorul său, un bărbat de 41 de ani, a fost arestat sub acuzaţia de tentativă de omor, conform agenţiei Kyodo. Potrivit presei japoneze, atacatorul şi-a confecţionat singur arma cu care a tras, în Japonia fiind interzise armele de foc.

Tetsuya Yamagami, un bărbat de 41 de ani din Nara, se afla în spatele scenei unde Abe îşi începuse discursul, la câţiva metri. Îmbrăcat cu un tricou gri, pantaloni maro şi purtând mască chirurgicală, nu s-a opus când a fost pus la pământ de echipa de securitate a fostului premier. Postul Fuji TV a relatat că suspectul este un fost membru al forţelor de apărare maritime, informaţie neconfirmată oficial de Ministerul japonez al Apărării.

Postul japonez NHK relatează că Yamagami ar fi declarat poliţiei că este „nemulţumit de Abe şi a vrut să-l omoare”.

Martorii oculari au povestit că l-au văzut pe bărbat ţinând în mâini ce au descris ca fiind o armă de dimensiuni mari cu care a tras de două ori.

Abe, care se afla la Nara pentru a ţine un discurs de campanie înaintea alegerilor pentru camera superioară, ce urmau să aibă loc duminică, a fost un politician conservator cunoscut în principal pentru politica sa în domeniul economic „Abenomics” şi pentru că a pledat pentru un rol mai proeminent pentru Armata Japoniei împotriva ameninţărilor tot mai mari din partea Coreei de Nord şi a unei Chine tot mai asertive.

După ce a demisionat brusc din funcţia de premier în 2007, la numai un an în funcţie, el a revenit pentru un al doilea mandat în 2012 , angajându-se să revigoreze o economie stagnantă, să relaxeze limitele unei constituţii pacifiste de după cel de-al doilea război mondial şi să restabilească valorile conservatoare.

Când a deminsionat în 2020, Abe nu îşi indeplinise principala ambiţie politică - de a revizui constituţia „pacifistă” a Japoniei, care interzice ţării să folosească forţa militară pentru a rezolva disputele internaţionale. În ultimele săptămâni, el şi-a exprimat sprijinul pentru creşteri semnificative ale bugetului de apărare al Japoniei, invocând invadarea Ucrainei de către Rusia ca dovadă că Japonia ar trebui să rămână vigilentă în cazul unei invazii chineze a Taiwanului.

Este primul asasinat comis contra unui fost sau actual premier din anii 1930, perioada militarismului japonez de dinainte de război.

În 2007, primarul din Nagasaki a fost împuşcat şi ucis de un gangster yakuza. Şeful Partidului Socialist Japonez a fost asasinat în 1960 în timpul unui discurs; un tânăr l-a atacat cu o sabie scurtă de samurai.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite