Aproximativ 60% din irakieni s-au prezentat la urne pentru a-şi alege parlamentarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prim-ministrul Irakului, Nuri al-Maliki, în momentul introducerii votului său în una din urne. FOTO:  Reuters
Prim-ministrul Irakului, Nuri al-Maliki, în momentul introducerii votului său în una din urne. FOTO:  Reuters

Aproximativ 60% din irakieni au votat miercuri în alegerile legislative, primele organizate după retragerea trupelor americane la sfârşitul anului 2011, a anunţat Înalta Comisie Electorală din Irak (IHEC), această zi nefiind scutită de incidente în urma cărora 14 persoane au fost murit, potrivit BBC.

Din 20 de milioane de alegători irakieni înscrişi în listele electorale aproximativ 60% s-au prezentat la urne pentru a vota în alegerile legislative. Numărătoarea voturilor a început imediat după închiderea birourilor de vot. Cu toate acestea, primele rezultate vor fi cunoscute la mijlocul lunii mai.

Birourile de vot au fost deschise între orele locale 07.00 şi 18.00, fiind supravegheate cu atenţie de forţele de securitate irakiene. Şi în contextul măsurilor sporite de securitate, au avut loc peste 50 de atacuri, soldate cu cel puţin 14 morţi, între care doi membri ai Comisiei Electorale, şi 36 de răniţi. Numărul total al persoanelor decedate în urma atacurilor din ultimele 48 de ore a ajuns la 90.

IHEC s-a declarat nemulţumită de anumite aspecte ale scrutinului, unul din acestea fiind faptul că au existat localităţi în care procesul normal de vot nu a putut să se desfăşoare.

Pentru cele 328 de locuri din Consiliul Reprezentanţilor s-au luptat 9.000 de candidaţi, fiind înregistrate 276 de „entităţi politice”, potrivit BBC.

Premierul şiit, Nuri al-Maliki, a declarat că speră să obţină cel de al treilea mandat, Liderul irakian a votat în cursul dimineţii, la Hotelul Rachid, în centrul „zonei verzi”, un sector fortificat din Bagdad, al-Maliki precizând în faţa jurnaliştilor că este „sigur de victoria sa”, politicianul ştiind că este considera favorit

Secretarul de Stat american, John Kerry, a felicitat cetăţenii irakieni care au avut „curajul” de a merge la urne în primul scrutin legislativ organizat după retragerea trupelor americane, în contextul violenţelor din Irak

„Milioane de irakieni au avut curajul de a merge la vot, demonstrând angajamentul de a construi un viitor mai paşnic şi mai sigur”, a subliniat John Kerry.

Totodată, trimisul special ONU în Irak, Nikolai Mladenov, a salutat la rândul său poporul irakian, care „a arătat determinare pentru a-şi exercita dreptul de vot”.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite