Ankara acuză PKK că a executat 13 turci în nordul Irakului: peste 700 de arestări în mediile pro-kurde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari turci în acţiune FOTO EPA-EFE
Militari turci în acţiune FOTO EPA-EFE

Autorităţile turce au arestat 718 persoane - inclusiv lideri ai partidului prokurd HDP -, suspectate de legături cu rebeli din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), căruia Ankara i-a imputat duminică „execuţia” a 13 turci în Irak, a anunţat luni Ministerul turc de Interne, relatează AFP.

„Un număr mare de arme, documente şi material digital aparţinând organizaţiei au fost confiscate în percheziţii”, a anunţat ministerul, care precizează că operaţiuni - în 40 de oraşe din Turcia - erau în curs.

Turcia a acuzat duminică PKK de faptul că a executat 13 cetăţeni turci - majoritatea membri ai forţelor de securitate -, pe care-i ţinea în captivitate în nordul Irakului.

Aceste pierderi importante riscă să provoace o intensificare a tensiunilor atât cu Guvernul irakian, pe care Ankara îl acuză de slăbiciune împotriva rebeliunii kurde, cât şi cu Statele Unite, cărora Turcia le reproşează că susţin grupări cu legături cu PKK din Siria.

Ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a anunţat că militari turci au descoperit 13 corpuri într-o grotă, situată în regiunea Gara, în nordul Irakului, unde Ankara efectuează, de miercuri, o operaţiune împotriva PKK, o grupare pe care Ankara şi Occidentul o clasifică drept „teroristă”.

Victimele au fost executate cu un glonţ în cap imediat după ce militari turci au luat grota cu asalt, a anunţat Akar, care a pecizat că se bazează pe decaraţiile a doi activişti kurzi luaţi prizonieri.

Guvernul provinciei Malatya, în estul Turciei, unde au fost repatraite corpurile, a anunţat că zece dintre cele 13 victime au fost identificate.

Majoritatea victimelor identificate erau poliţişti şi militari răpiţi de PKK în 2015 şi 2016, potrivit acestei surse.

Guvernatorul Aydin Barus a anunţat, citând un raport de autopsie, că victimele prezentau urme ale unor gloanţe trase „de aproape”, 12 în cap, iar una în piept.

PKK a recunoscut duminică faptul că un grup de prizonieri a murit, însă a respins versiunea Ankarei şi a anunţat că aceştia au fost ucişi în atacuri aeriene turce.

AFP scrie că nu este în măsură să verifice în mod independent toate aceste declaraţii.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite