Animale rămase într-o clădire ce va fi demolată în Turcia: „Sunt vieţi, nu le puteţi distruge“

0
Publicat:

Forţe speciale turce au fost trimise miercuri în oraşul Diyabarkir (sud-est) pentru a salva câini, pisici şi păsări rămase blocate într-o clădire grav avariată de cutremurul din 6 februarie şi care se află în curs de demolare, relatează AFP.

Oamenii cer salvarea animalelor FOTO Twitter
Oamenii cer salvarea animalelor FOTO Twitter

Miercuri dimineaţă, în timp ce utilajele erau deja în funcţiune, apărători ai drepturilor animalelor s-au opus distrugerii clădirii Galeria, în care 111 locuitori şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului, afirmând că în imobil au rămas blocate animale de companie, potrivit Agerpres. 

„În ce fel de ţară musulmană trăim? Acestea sunt vieţi, nu le puteţi distruge aşa!”, a protestat Ramazan Tugay.

Potrivit acestuia, şaisprezece pisici, câini şi păsari sunt prinse între etajele grav avariate.

„Ei spun că imobilul se va prăbuşi dacă îl loveşte macaraua”, a declarat Nilay Yilmaz, 32 de ani.

„De la ora 8:00 dimineaţa, ei au început să decupeze clădirea, dar încă rămâne în picioare. Cei care au ordonat distrugerea sa vor ucide aceste animale”.

Un oraş important cu populaţie majoritar kurdă, Diyarbakir a fost scena de atentatelor şi ciocnirilor în 2015-2016 între forţele de ordine şi luptătorii kurzi, iar opoziţia faţă de guvernul de la Ankara rămâne puternică aici.

Baroul din Diyarbakir a sesizat justiţia pentru a opri demolările, sprijinit de Uniunea Barourilor din Turcia care a cerut salvarea animalelor.

Autorităţile turce le-au interzis oamenilor să încerce să intre în imobilele avariate de cutremur, chiar şi pentru scurt timp.

Miercuri după-amiază, un elicopter al forţelor speciale a survolat clădirea, iar unul dintre membrii echipei, suspendat de un troliu, a încercat să se apropie de clădire, ridicând un nor imens de praf.

Operaţiunea - transmisă în direct la televiziune - a fost suspendată imediat după ora 18:00, însă o dronă a preluat controlul şi a continuat să survoleze clădirea după lăsarea întunericului.

Un poliţist a declarat că va fi lăsată mâncare în încercarea de a atrage pisicile. Cu toate acestea, lucrările de demolare vor fi reluate joi, a declarat el pentru AFP.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite