Angela Merkel refuză un post la ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul cancelar al Germaniei a refuzat o oferta de lucru la ONU Foto: Arhivă
Fostul cancelar al Germaniei a refuzat o oferta de lucru la ONU Foto: Arhivă

Fostul cancelar german Angela Merkel, care a plecat din funcţie la începutul lui decembrie, a refuzat o ofertă de a se angaja la ONU a secretarului general Antonio Guterres, a anunţat miercuri biroul său, relatează AFP.

Angela Merkel ”l-a sunat săptămâna trecută cu privire la acest subiect pe secretarul general al ONU, i-a mulţumit şi i-a transmis că nu-i acceptă oferta”, declară biroul, contactat de AFP, confirmând astfel informaţii de presă.

Serviciile sale nu au confirmat natura exactă a propunerii ONU.

Însă, potrivit unor surse de la ONU, era vorba despre şefia unui Consiliu alcătuit din personalităţi însărcinate să examineze ”agenda comună” a ONU, propusă la sfârşitul lui 2021 de către Antonio Guterres, ”menită să consolideze şi accelereze acorduri multilaterale”.

Acest post onorific nu era bazat la New York.

Angela Merkel, care şi-a anunţat de mult retragerea din politică, în urma alegerilor legislative germane din septembrie 2021, a reiterat în mai multe rânduri că nu doreşte nicio altă nouă funcţie după plecarea de la Cancelarie.

După ce a părăsit scena politică, la 8 decembrie, Angela Merkel, în vârstă de 67 de ani, se consacră redactării memoriilor sale politice împreună cu fosta sa consilieră şi colaboratoare apropiată Beate Baumann.

Acest proiect, care vizează să explice principalele decizii politice pe care Merkel le-a luat în cei 16 ani de putere, urmează să dureze doi-trei ani, potrivit consilierei.

Fostul cancelar, deputat timp de peste 30 de ani, dispune de un birou în sediul Bundestagului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite