Analiză Economist Intelligence Unit: Câştigarea preşedinţiei americane de către Donald Trump, printre primii 10 factori de risc la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excentricul miliardar american Donald Trump îşi continuă marşul spre Casa Albă
Excentricul miliardar american Donald Trump îşi continuă marşul spre Casa Albă

Câştigarea preşedinţiei americane de către Donald Trump este cotată printre primii 10 factori de risc la nivel mondial, conform unei evaluări a riscurilor globale, realizată de grupul britanic de cercetare şi analiză Economist Intelligence Unit (EIU).

Prezenţa lui Trump la Casa Albă este cotată ca fiind mai riscantă decât, de pildă, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană sau o confruntare militară în Marea Chinei de Sud. 

„Până acum Donald Trump a dat foarte puţine detalii despre politicile sale, iar acestea tind să fie supuse unor revizuiri constant“, arată evaluarea EIU, care ia în calcul impactul şi probabilitatea de producere a evenimentelor. 

Clasamentul EIU foloseşte o scală de la 1 la 25, accederea lui Donald Trump la Casa Albă fiind notată cu 12, acelaşi nivel de risc ca şi „ameninţarea în creştere ca terorismul jihadist să destabilizeze economia global“. 

Donald Trump „a fost extraordinar de ostil faţă de comerţul liber, în special faţă de NAFTA, şi a calificat în mod repetat China drept un'manipulator de monedă, scrie EIU, avertizând că limbajul puternic folosit de miliardar la adresa Mexicului şi Chinei, în special, ar putea escalada rapid într-un război commercial“. 

„Tendinţele sale militariste faţă de Orientul Mijlociu şi interdicţia pentru toţi musulmanii de a intra pe teritoriul SUA ar constitui un instrument puternic de recrutare pentru grupările jihadiste, crescând ameninţarea acestora în regiune şi dincolo de ea“, arată analiza EIU. 

În eventualitatea câştigării preşedinţiei de către Trump, EIU prognozează o subminare a politicilor sale interne şi externe. „Ostilitatea înnăscută din interiorul conducerii republicane faţă de  Trump, combinată cu inevitabila opoziţie virulentă a democraţilor vor determina ca multe dintre politicile sale mai radicale să fie blocate în Congres“, atenţionează EIU. 

„Dacă va ajunge preşedinte, afirmaţiile lui ar fi cadoul perfect pentru jihadişti, deoarece îi va ajuta să atragă de partea lor mai mulţi simpatizanţi“, consideră Robert Powell, care a condus echipa ce a realizat raportul EIU, citat de Politico.com.

Powell a subliniat faptul că este pentru prima dată când un candidat la alegerile prezidenţiale din SUA ajunge pe lista celor mai mari pericole la nivel global.

„E un lucru foarte neobişnuit şi nu cred că am pus vreodată un singur politician american în topul nostrum“, a punctat Powell.

„De ce ar vrea un om ale căror bunuri sunt fabricate în China să înceapă un război comercial tocmai cu China?“ se întreabă Powell, făcând referire la faptul ca Donald Trump a insistat ca fabricarea componentelor smarpthone-urilor companiilor americane să fie realizata în SUA, nu în ţările asiatice.

De asemenea, raportul EIU mai arată că un alt potenţial pericol ce vine din partea lui Trump este că acesta se răzgândeşte foarte repede. „E mai schimbător ca vremea“, susţine Powell.

Deşi criticii magnatului american au exprimat îngrijorări similare celor semnalate de analiştii EIU, acesta se apropie tot mai mult de nominalizarea din partea republicanilor pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie. 

Cu toate acestea, analiştii EIU nu se aşteaptă la o victorie a lui Trump în faţa lui Hillary Clinton, pe care o consider „cel mai probabil contracandidat democrat“ al magnatului. 

Principalele 10 riscuri la nivel mondial

- 20 - intrarea în recesiune a Chinei sau o încetinire accentuată a creşterii sale economice

- 16 -  intervenţiile militare ale Rusiei în Ucraina şi Siria ar putea duce la un nou „război rece“

- 16- volatilitatea monedelor ar putea culmina cu o criză a datoriilor pe pieţele emergente

- 15 - copleşită de presiunile externe şi interne, UE ar putea să se fisureze

- 15- „Grexit“ ar putea duce la o fractură în zona euro

- 12- câştigarea alegerilor prezidenţiale de către Donald Trump

- 12- creşterea ameninţării terorismului jihadist poate determina destabilizarea economiei mondiale

- 8 - ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

- 8- expansionismul Chinei poate duce la un conflict armat în Marea Chinei de Sud

- 4 - prăbuşirea investiţiilor în sectorul petrolier poate duce la un şoc al preţului petrolului

(Clasamentul EIU foloseşte o scală de la 1 la 25) 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite