Alt lider Hamas, ucis de Israel. Mohammed Deif, comandantul aripii militare a organizației teroriste și organizatorul atacurilor din 7 octombrie, eliminat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele de Apărare Israelului au declarat că l-au ucis pe liderul Hamas, Mohammed Deif, în Fâșia Gaza.

„Putem confirma acum: Mohammed Deif a fost eliminat”, a spus IDF într-o declarație publicată la 1 august pe rețeaua de socializare X.

Muhammad Deif, comandantul aripii militare a Hamas/ FOTO: IDF
Muhammad Deif, comandantul aripii militare a Hamas/ FOTO: IDF

Potrivit lui Yedioth Ahronoth, Mohammed Deif, care supraviețuise anterior șapte tentative de asasinat, a fost ucis într-o lovitură în zona Al-Mawasi din provincia Khan Yunis din sudul Fâșiei Gaza. Asistentul său, comandantul brigadei Hamas, Rafa Salameh, a fost și el ucis. Armata israeliană a efectuat un atac aerian în sudul Fâșiei Gaza pe 13 iulie.

Hamas nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta anunţul israelian, care a venit în timp ce mulţimile s-au adunat la Teheran pentru procesiunea funerară a liderului Hamas, Ismail Haniyeh.

Ministrul apărării, Yoav Gallant, a declarat că prin confirmarea uciderii comandantului militar al Hamas, Mohammed Deif, se face "un pas mare" înainte spre eradicarea grupării teroriste.

"Uciderea maestrului ucigaş Muhammad Deif, un "Bin Laden al Gazei", la 13 iulie 2024, este un mare pas spre eradicarea Hamas ca organizaţie militară şi guvernamentală şi spre atingerea obiectivelor războiului pe care ni le-am propus", a scris Gallant pe X, mesajul fiind însoţit de o fotografie în care ministrul pare că îl bifează pe Deif cu un marker negru pe un grafic de perete ce descrie structura grupului terorist.

"Operaţiunea ţintită şi de înaltă calitate care a fost desfăşurată a fost posibilă datorită celei mai bune cooperări dintre IDF şi Shin Bet şi liderii care le conduc", a scris el. "Rezultatele operaţiunii arată clar că Hamas este o organizaţie în dezintegrare şi că teroriştii trebuie să aleagă între capitulare şi moarte", adaugă ministrul israelian.

"Sistemul de securitate îi va urmări pe teroriştii Hamas - de la planificatorii masacrului (din 7 octombrie) până la făptaşi,- şi nu îşi va găsi odihnă până când misiunea nu va fi finalizată", promite Gallant.

Mohammed Deif este comandantul aripii militare a Hamas și organizatorul atacului terorist al grupării asupra sudului Israelului din 7 octombrie 2023 care a declanșat războiul din Gaza, aflat acum în cea de-a 300-a zi.

Una dintre cele mai dominante figuri ale Hamas, Deif a avansat în rândurile grupării timp de 30 de ani, dezvoltând reţeaua sa de tuneluri şi expertiza în fabricarea bombelor. Zeci de ani, Deif a ocupat primul loc pe lista celor mai căutaţi israelieni, fiind considerat personal responsabil pentru moartea a zeci de israelieni în atentate sinucigaşe cu bombă.

Mohammed Deif a condus Brigăzile Izz al-Din al-Qassam, brațul militar al mișcării Hamas. Numele real al lui Deif este Mohammed Diab Al Masri. Deif este un "nume de război" care înseamnă "oaspete" în arabă, cu referire la obiceiul său de a-și schimba constant locația pentru a evita asasinarea.

Autoritățile israeliene l-au închis în 1989, după care a format Brigăzile al-Qassam cu scopul de a captura soldați israelieni.

După eliberare, a contribuit la construcția tunelurilor care au permis luptătorilor Hamas să pătrundă în Israel din Gaza,

Deif era unul dintre cei mai căutați oameni din Israel, fiind acuzat de planificarea și supervizarea atentatelor cu bombă asupra unor autobuze care au ucis zeci de israelieni în 1996 și de implicare în capturarea și uciderea a trei soldați israelieni la mijlocul anilor 1990. Israelul l-a închis în 2000, dar a evadat la începutul celei de-a doua revolte palestiniene, sau Intifada.

De atunci, a lăsat în urmă puține urme. Există trei fotografii cunoscute ale sale: una este datată, în cea de-a doua este mascat, iar în cea de-a treia este umbra sa.

Cele mai grave atentate la viața sa au avut loc în 2002: Deif a supraviețuit, dar și-a pierdut unul dintre ochi. Israelul spune că și-a pierdut, de asemenea, un picior și o mână și că are dificultăți de vorbire.

Forțele de securitate israeliene nu au reușit din nou să îl asasineze pe Deif în timpul unui asalt din 2014 asupra Fâșiei Gaza, dar i-au ucis soția și doi dintre copii. Presa israeliană a informat pe 13 iulie, că printre victimele unui atac israelian în Fâșia Gaza, soldat cu cel puțin 71 de morți, s-ar afla și liderul aripii armate a mișcării palestiniene Hamas, Mohammad Deif, dar mișcarea Hamas a negat și Israelul nu a putut confirma moartea acestuia până astăzi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite