Alegerile din Turcia. Cât contează pentru România și pentru Ucraina. „Erdogan n-are niciun interes să facă asta“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turcia se pregătește de alegeri prezidențiale, iar duminică, 14 mai 2023, e primul tur. Politologul Marius Ghincea consideră că de rezultatul alegerilor va depinde dacă regimul de la Ankara va continua să se apropie de Rusia lui Putin sau dacă își va întoarce fața spre Occident.

Alegerile din Turcia vor decide orientarea pro-NATO sau pro-Rusia a țării. FOTO Profimedia
Alegerile din Turcia vor decide orientarea pro-NATO sau pro-Rusia a țării. FOTO Profimedia

Bătălia dintre actualul președinte, Recep Tayyip Erdoğan, și rivalul său, Kemal Kilicdaroglu, liderul Partidului Republican al Poporului, se anunță una feroce. Sondajele arată o luptă strânsă și nu e exclus să mai fie nevoie de un tur suplimentar. Turul doi ar urma să se organizeze, dacă va fi cazul, exact peste două săptămâni, pe 28 mai 2023.

Supranumit „Gandhi al Turciei”, Kilicdaroglu a strâns în jurul său încă cinci partide cu greutate și are inclusiv susținerea kurzilor.

Liderul republicanilor a promis că dacă va fi ales va reduce puterea președintelui, chiar dacă asta l-ar afecta prima dată chiar pe el, și revenirea la sistemul parlamentar, schimbat de Erdogan, dar și revirimentul economiei și reducerea inflației.

De cealaltă parte, actualul președinte a promis o dezvoltare economică accelerată și măsuri populiste precum majorarea salariului minim la 700 de euro.

N-ar fi exclus ca învingătorul să se decidă abia după un al doilea tur, anunțat pentru 28 mai 2023. Însă până atunci, societatea turcă e puternic fracturată și împărțită între cei doi lideri.

O miză aparte pentru NATO

Marius Ghincea este expertul român care predă la Syracuse University din SUA şi este cercetător la Institutul Universitar European din Florenţa. Expert în securitate, politologul Marius Ghincea spune că rezultatele din Turcia nu vor afecta prea mult relațiile bilaterale româno-turce.

Dar altfel vor sta lucrurile în privința relațiilor pe care Ankara le are cu Washington și Bruxelles, respectiv cu Moscova. Dacă în timpul lui Erdogan, Turcia s-a apropiat periculos de Rusia lui Putin, o victorie a lui Kemal Kilicdaroglu ar însemna o resetare și o revenire la relații mai bune cu NATO, din care și face parte, dar și cu Uniunea Europeană.

„Rezultatul alegerilor din Turcia va avea, probabil, puține implicații asupra parteneriatului strategic cu România. În cazul în care partidele din opoziție câștigă alegerile și reușesc să formeze un nou guvern, ar trebui să ne așteptăm ca Turcia să nu mai acționeze conform logicii de «cooperare competitivă», pragmatică, care definește actuala strategie turcă. În schimb, ar trebui să ne așteptăm la o îmbunătățire a relațiilor turco-americane și cu Uniunea Europeană”, subliniază Ghincea.

El a definit relațiile actuale dintre România și Turcia ca excelente, ținând cont că între cele două state există un parteneriat strategic care funcționează.

Deși există analiști care cred că o eventuală victorie a lui Erdogan ar face ca Turcia să iasă din NATO mai devreme sau mai târziu și să continue apropierea de Rusia și de statele BRICS, Marius Ghincea este sceptic. „Nu e cazul, Erdogan nu are niciun interes să facă asta”, spune el, arătând că Turcia are prea multe beneficii din Alianță ca să se retragă.

Opoziția ar spijini direct Ucraina

În cazul unui succes al opoziției, Turcia și-ar redefini poziția inclusiv față de războiul din Ucraina.

În ceea ce privește războiul din Ucraina, o victorie a opoziție ar putea duce la renunțarea la strategia pragmatică a actualului președinte. Pragmatismul lui Erdogan constă în faptul că balansează în a lucra și cu americanii și cu rușii. Îl ajută pe Putin să evite sancțiunile, care aduce beneficii economice Turciei, dar oferă și sprijin militar și economic Ucrainei”, explică Ghincea.

Vestea bună este că în cazul unei victorii a alianței grupate în jurul lui Kemal Kilicdaroglu, Ankara ar începe să sprijine efectiv NATO și ar întrerupe orice sprijin acordat Rusiei.

Dacă va câștiga opoziția, ne putem aștepta ca Turcia să nu mai ajute Rusia să eludeze sancțiunile occidentale. Dar asta înseamnă să afecteze economia turcă, care beneficiază de pe urma canalului turc de eludare a sancțiunilor ruse și să trimită mai mult echipament militar în Ucraina”, a conchis Marius Ghincea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite