Afganistanul vrea să reintroducă pedeapsa cu moartea prin lovirea cu pietre, pentru adulter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvenţă din filmul „The Stoning of Soraya M“, care prezintă uciderea prin lovirea cu pietre
Secvenţă din filmul „The Stoning of Soraya M“, care prezintă uciderea prin lovirea cu pietre

Reprezentanţii guvernului afgan au propus reintroducerea pedepsei cu moartea prin lovirea cu pietre, pentru acuzaţiile de adulter, a anunţat Human Rights Watch, deşi această practică barbară este considerată a fi unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale regimului taliban.

O revizuire a noului cod penal propusă de guvernanţi include reintroducerea aceste pedepse pentru soţii infideli- femei sau bărbaţi deopotrivă- şi biciuirea pentru persoanele necăsătorite care au relaţii amoroase, condamnate de tradiţionala societate afgană.

Aceste practici fac parte de tradiţia întâlnită în societăţile islamice din regiune, însă odată cu evoluţia civilizaţiei, şi-au pierdut din intensitate. Regimul taliban, răsturnat de intervenţia trupelor aliate din 2001, a continuat să menţină aceste pedepse primitive până în secolul XXI, ele fiind abolite după venirea la putere a noului guvern condus de Hamis Karzai, cu sprijinul administraţiei americane.

Publicaţia britanică The Guardian susţine că a putut citi fragmentul de lege care se referă la aceste sancţiuni. „Bărbaţii şi femeile care comit adulter vor fi pedepsiţi în baza circumstanţelor cu una dintre următoarele metode: biciuire, lovire cu pietre (până la moarte)“, citează articolul 21 din legea propusă, informează The Guardian. Articolul 23 menţionează că lovirea cu pietre trebuie să fie publică.

Vestea că guvernul ia în considerare reintroducerea unor asemenea pedepse condamnate atât în interiorul ţării, dar mai ales în exterior, pune sub semnul întrebării intenţiile tranziţiei ce va avea loc după retragerea trupelor aliate din Afganistan în 2014.

 „Este absolut şocant că după 12 ani de la căderea conducerii talibane, administraţia Karzai se gândeşte să reintroducă lovirea cu pietre până la moarte ca pedeapsă pentru adulter“, a declarat Brad Adams, directorul Human Rights Watch pentru regiunea Asia.

 „Preşedintele Karzai trebuie să demonstreze un minimum de responsabilitate pentru drepturile omului şi să respingă acest proiect scăpat de sub control“, a mai spus Adams.

Aceste sancţiuni violează standardele internaţionale în domeniul drepturilor omului care interzi tortura, tratamentul inuman sau crud, au declarat grupurile pentru drepturile omului într-o declaraţie comună.

Imaginile video care înfăţişau o tânără femeie de 21 de ani lovită cu pietre până la moarte, într-un sat controlat de insurgenţii talibani, la câţiva zeci de kilometri de capitala, Kabul, au fost condamnate dur de reprezentanţii guvernului, precum şi de diplomaţi şi activişti. 

Citiţi mai multe 

Afganistan: Doi îndrăgostiţi, decapitaţi de familia fetei. Crimele de onoare, în creştere

Un tânăr cuplu de îndrăgostiţi din sudul Afganistanului a fost găsit decapitat, au anunţat reprezentanţii autorităţilor locale, care afirmă că cei doi au fost ucişi pentru că aveau o relaţie de dragoste fără a fi căsătoriţi.

Poliţia care se ocupă cu investigarea cazului susţine că familia tinerei femei, în vârstă de 20 de ani, este responsabilă pentru odioasa crimă descoperită în provincia Helmand, o zonă aflată sub controlul insurgenţilor talibani.

Aşa-zisele „crime de onoare“ s-au înrădăcinat în societatea afgană în special în timpul conducerii autoritare a talibanilor, între 1996-2001, care promova tradiţiile cele mai conservatoare şi stricte ale islamului din zonă.

Motivaţia generală din spatele acestor crime- al căror grad de primitivism îngrozeşte opinia publică mondială- este faptul că femeile aduc ruşine familiilor lor dacă nu se căsătoresc cu cei pe care părinţii lor îi aleg.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite