Afganistan: Doi îndrăgostiţi, decapitaţi de familia fetei. Crimele de onoare, în creştere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femei afgane purtând burqa tradiţională, impusă de talibaniFemei afgane purtând burqa tradiţională, impusă de talibani FOTO AFP
Femei afgane purtând burqa tradiţională, impusă de talibaniFemei afgane purtând burqa tradiţională, impusă de talibani FOTO AFP

Un tânăr cuplu de îndrăgostiţi din sudul Afganistanului a fost găsit decapitat, au anunţat reprezentanţii autorităţilor locale, care afirmă că cei doi au fost ucişi pentru că aveau o relaţie de dragoste fără a fi căsătoriţi.

Poliţia care se ocupă cu investigarea cazului susţine că familia tinerei femei, în vârstă de 20 de ani, este responsabilă pentru odioasa crimă descoperită în provincia Helmand, o zonă aflată sub controlul insurgenţilor talibani.

Fratele cel mare al bărbatului ucis le-a declarat anchetatorilor că ruda sa şi tânăra femeie fugiseră de familia acesteia şi locuiau de ceva timp la rudele bărbatului. Luni, 10 bărbaţi au pătruns în casa lor şi i-au răpit pe cei doi iubiţi, a declarat un ofiţer al poliţiei locale, Mohammad Ismail Hotak pentru agenţia de ştiri AFP.

 „Marţi, localnicii din apropiere au raportat că au descoperit două cadavre în cimitir. Ne-am deplasat la afaţa locului şi le-am găsit. Ambii fuseseră decapitaţi“, a mai spus Hotak.

 „Din investigaţile noastre am descoperit că cei doi trăiau o poveste de dragoste. Suntem siguri că familia şi rudele fetei se află în spatele crimelor“, a concluzionat oficialul poliţiei locale.

Fratele victimei de sex masculin a declarat poliţiştilor că bărbatul o iubea şi voia să se căsătorească cu ea.

Purtătorul de cuvânt al guvernatorului provinciei, Omar Zwak, a confirmat incidentul şi a anunţat că ancheta continuă

Relaţiile dintre tinerii bărbaţi şi femei, în afara căsătoriei, reprezintă un subiect tabu în Afganistan, un stat extrem de conservator, cu tradiţii islamice profunde, care domină viaţa cotidiană.

Majoritatea căsniciilor sunt aranjate de bătrânii familiei, fără ca mirii să fie consultaţi. De cele mai multe ori ei nu se cunosc. Un bărbat care încearcă aibă o relaţie cu o femeie este considerat a fi o insultă la adresa onoarei familiei fetei şi se sfârşeşte de cele mai multe ori cu violenţe şi crime. În cazuri de acest tip, femeia este şi ea ucisă pentru că a adus ruşine familiei sale.

Fetele afgane, între crimele de onoare şi tradiţii barbare

Aşa-zisele „crime de onoare“ s-au înrădăcinat în societatea afgană în special în timpul conducerii autoritare a talibanilor, între 1996-2001, care promova tradiţiile cele mai conservatoare şi stricte ale islamului din zonă.

Motivaţia generală din spatele acestor crime- al căror grad de primitivism îngrozeşte opinia publică mondială- este faptul că femeile aduc ruşine familiilor lor dacă nu se căsătoresc cu cei pe care părinţii lor îi aleg.

Bătrân din Afganistan şi mireasa lui de 10 ani

Bătrân din Afganistan şi mireasa lui de 10 ani FOTO tooyoungtobewed.com

De multe ori, fetele sunt măritate înainte de a ajunge la pubertate, la 11-12 ani, cu bărbaţi suficient de în vârstă pentru a le putea fi bunici. Cazurile fetelor de 10-11 ani vândute unor bărbaţi bătrâni sunt răspândite în mai multe state islamo-conservatoare, însă în Afganistan ele sunt o realitate răspândită la un nivel naţional, conform rapoartelor ONU, dar şi a organizaţiilor pentru drepturile omului.

De obicei, dacă o femeie se îndrăgosteşte de un bărbat în afara căsătoriei sau refuză să fie măritată este fie ucisă sau arsă pe faţă cu acid. Crimele sunt comise de familia fetei sau,mai nou, de copii prea mici pentru a fi condamnaţi.

Între cele mai recente metode de ucidere se află decapitările, asasinare prin lovirea cu pietre sau îngroparea femeii încă în viaţă, potrivit autorităţilor afgane.

Guvernul din Afganistan a declarat în repetate rânduri că face tot posibilul pentru a schimba aceste practici barbare, însă activiştii susţin că este o problemă a întregului sistem şi este nevoie de mulţi ani pentru a eradica acest fenomen. De la eliminarea conducerii talibanilor în 2001 s-au realizat progrese însă schimbarea mentalităţii generale ar putea dura zeci de ani.

Anul trecut ONU a raportat că s-a înregistrat o creştere cu 20% a crimelor de onoare asupra fetelor şi femeilor în 2012.

Poliţia şi procurorii din sudul Afganistanului- regiunea în care talibanii deţin cel mai mult control- au fost deseori acuzaţi că nu aplică pedepsele corecte criminalilor, mulţi nefiind condamnaţi. În plus, societatea afgană este departe de a accepta drepturile femeilor, dar şi drepturile de baza a copiilor, în condiţiile în care cele mai multe fete obligate să se mărite şi implicit violate sunt minore.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite