Afganistan: Peste 200 de foşti militari şi oficiali au fost ucişi de la preluarea puterii de către talibani

0
Publicat:

Peste 200 de membri din armata, forţele de ordine şi guvernul fostului regim din Afganistan au fost ucişi de când talibanii au preluat controlul, a anunţat marţi misiunea ONU din Afganistan, în ciuda unei "amnistii generale" pentru vechii inamici, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Regimul taliban a sărbătorit 2 ani de când a preluat puterea în Afganistan FOTO Getty Images
Regimul taliban a sărbătorit 2 ani de când a preluat puterea în Afganistan FOTO Getty Images

Misiunea a precizat într-un raport că a înregistrat cel puţin 218 crime extrajudiciare legate de talibani de la preluarea puterii de către aceştia în Afganistan la jumătatea anului 2021 şi până în iunie.

"În majoritatea cazurilor, persoanele au fost reţinute de forţele de securitate de facto, adesea pentru scurt timp, înainte de a fi ucise", a transmis Misiunea de Asistenţă a ONU în Afganistan (UNAMA). Înalţi lideri talibani au declarat că există o amnistie pentru foşti oficiali guvernamentali şi membri ai armatei din ordinul liderului lor suprem.

Ministerul Afacerilor Externe condus de talibani a declarat, ca răspuns la UNAMA, că nu a primit rapoarte cu privire la niciun caz de nerespectare a ordinului şi că orice caz care a avut loc va fi investigat. Responsabilul ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a spus că aceste crime sunt o "trădare a încrederii oamenilor", deoarece victimele au fost asigurate că nu vor fi vizate.

Amploarea crimelor este șocantă

Purtătorul de cuvânt al biroului pentru drepturile ONU, Jeremy Laurence, a spus că amploarea crimelor este "şocantă" şi se aşteaptă ca numărul real să fie mai mare. UNAMA a spus că aproximativ jumătate din crimele înregistrate au avut loc în cele patru luni după preluarea puterii de către talibani, în timp ce forţele străine susţinute de SUA se retrăgeau, în august 2021, iar 70 au fost înregistrate în 2022.

"Pentru majoritatea încălcărilor discutate în acest raport, există informaţii limitate cu privire la măsurile luate de autorităţile de facto pentru a investiga incidentele şi a-i trage la răspundere pe vinovaţi", a spus UNAMA, referindu-se la administraţia talibană.

"Aparenta impunitate cu care membrii autorităţilor de facto continuă să comită încălcări ale drepturilor omului împotriva foştilor oficiali guvernamentali şi a membrilor ANDSF este o preocupare serioasă", a atras atenţia UNAMA, referindu-se la vechile Forţe Naţionale de Apărare şi Securitate afgane.

800 de incidente privind încălcarea drepturilor omului

În total, UNAMA a înregistrat 800 de incidente de încălcare a drepturilor omului legate de talibani împotriva foştilor angajaţi ai guvernului şi a militarilor, inclusiv arestări arbitrare, dispariţii şi tortură. Majoritatea au fost împotriva foştilor membri ai forţelor de securitate şi ai poliţiei, a precizat misiunea.

Ministerul de Externe condus de talibani a declarat că liderul lor spiritual suprem a emis ordinul de amnistie, precum şi un alt ordin, împotriva torturii sau a maltratării persoanelor aflate în arest. Autorităţile talibane au negat existenţa unor crime extrajudiciare sau vizarea unor persoane care au luptat sau au lucrat pentru fostul guvern, susţinut de străini.

"Niciun angajat militar al administraţiei anterioare nu a fost arestat, reţinut sau torturat din cauza activităţilor sale în instituţiile de securitate", se arată într-un comunicat publicat de ONU cu raportul său.

"Acei angajaţi ai administraţiei anterioare care s-au alăturat grupurilor ce se opun Emiratul Islamic (administraţia talibană) sau au avut activităţi militare în detrimentul sistemului au fost arestaţi şi prezentaţi autorităţilor judiciare", se adaugă în comunicat.   

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite