Talibanii laudă Comitetul Nobel pentru că nu i-a acordat premiul pentru Pace Malalei, tânăra pe care au împuşcat-o în cap când avea 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţia teroristă Taliban a lăudat Comitetul Nobel pentru decizia de a nu-i acorda Premiul Nobel pentru Pace Malalei Yosafzai, pe care au împuşcat-o pentru că refuza să renunţe la şcoală şi cere dreptul la educaţie pentru femei. „Acest premiu ar trebui acordat musulmanilor adevăraţi, care se zbat pentru islam. Malala este împotriva islamului. Este adeptă a secularizării”, a transmis purtătorul de cuvânt al Talibanului.

Talibanii au apreciat faptul că membrii Comitetului Nobel nu au „ales această fată imatură pentru acest premiu prestigios” şi au considerat „o veste foartă bună” decizia de a acorda Nobelul pentru Pace Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, transmite NBC News. 

Malala Yousafzai a fost împuşcată în cap un taliban pe 9 octombrie 2012, în autobuzul cu care se întorcea de la şcoală. Cu puţin timp înainte, Talibanul emisese un edict prin care interzicea fetelor şi femeilor dreptul la educaţie. 

Malala şi-a revenit într-un spital din Marea Britanie, dar a rămas cu probleme de auz şi o uşoară pareză a feţei. De atunci, tânara s-a implicat activ în promovarea dreptului la educaţie pentru copii şi mai ales pentru fete, a înfiinţat o fundaţie care strânge fonduri în acest sens şi a lansat o carte autobiografică. 

La 16 ani, ea este cel mai tânăr candidat la premiile Nobel din istorie. 

CITEŞTE MAI MULT

Povestea Malalei: fata căreia nu-i este frică de talibani nici măcar după ce au împuşcat-o în cap

În urmă cu un an şi o zi, o fată de 16 ani din Pakistan a fost împuşcată în cap de talibani pentru că promova dreptul la educaţie pentru femei după ce talibanii au emis un decret religios prin care interziceau prezenţa fetelor în şcoli. Nu doar că a supravieţuit, ci şi-a transformat povestea într-o maşinărie de promovare a acestei cauze, strânge bani pentru finanţarea şcolilor, iar mâine ar putea deveni cel mai tânăr laureat Nobel din istorie.

VIDEO Micuţa pakistaneză împuşcată în cap de talibani: „Credeau că un glonţ ar putea să ne facă să tăcem. Au eşuat“

Malala Yousafzai, supravieţuitoarea unui atac armat al talibanilor în timp ce se întorcea de la şcoală, a susţinut un discurs vineri la ONU, lansând un apel la „educaţie pentru toţi copiii“. Adolescenta pakistaneză a declarat că nu se va lăsa redusă la tăcere de către talibani şi va continua să susţină drepturile fetiţelor din Pakistan de a merge la şcoală.

Persoane necunoscute au încercat să intre în salonul în care este internată Malala Yousafzai

Potrivit presei britanice, poliţiştii au reţinut în zona pentru vizitatori a spitalului reginei Elisabeta din Birmingham două persoane, care s-au declarat rude ale adolescentei pakistaneze Malala Yousafzai, tratată acolo.

Malala, tânăra nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace, este în continuare o posibilă ţintă pentru talibani

Talibanii din Pakistan nu ar ezita să o atace din nou pe Malala Yousafzai, tânăra de 16 ani care promovează accesibilizarea educaţiei pentru fete şi care a supravieţuit unei tentative de asasinare anul trecut, a declarat un purtător de cuvânt al mişcării musulmane fundamentaliste.

Revoluţia fetelor abuzate: tinere din întreaga lume luptă pentru drepturile lor

Toamna trecută, Malala Yousafza, o bloggeriţă în vârstă de 15 ani din Pakistan, a fost împuşcată pentru că cerea dreptul la o educaţie. Ea şi-a dus mesajul la ONU, iar fetele de pretutindeni au fost impulsionate să lupte împotriva violenţei şi a opresiunii. O nouă mişcare globală începe să prindă contur.

INFOGRAFIE Revoluţia violatorilor

Entuziasmul din Piaţa Tahrir a eclipsat latura sinistră a protestelor din Egipt: sute de femei au fost abuzate şi violate de grupuri de protestatari sau de militari.

Fenomenul violului nepedepsit în India. De ce moartea unei femei este un punct de cotitură la nivel mondial

Protestele de pe străzile capitalei indiene Delhi au continuat astăzi, iar numărul participanţilor a crescut considerabil după ce autorităţile au anunţat moartea studentei de 23 de ani care a fost violată şi bătută cu răngi de şase bărbaţi într-un autobuz la jumătatea lunii decembrie.

Colţuri de rai adâncite în iad: unele dintre cele mai frumoase locuri din lume, ameninţate de război

Dincolo de defetismul care ne face să spunem „ce loc frumos, păcat că este locuit”, mâna înarmată a omului a distrus sau ameninţă să distrugă locuri unice de pe Pământ. Jurnaliştii „Foreign Policy” au realizat topul celor mai frumoase astfel de zone puse în pericol de conflicte.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite