Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a refuzat ratificarea prerogativelor delegației parlamentare a Azerbaidjanului

0
Publicat:

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a refuzat ratificarea prerogativelor pentru delegația parlamentare a Azerbaidjanului, excluzându-i temporar pe cei 12 parlamentari ai azeri pentru nerespectarea unor „angajamente majore” de către autorităţile de la Baku, informează AFP, scrie Agerpres.

Azerbaidjan FOTO: Shutterstock
Azerbaidjan FOTO: Shutterstock

Decizia nu are niciun impact în ceea ce privește prezența Azerbaidjanului în cadrul Consiliului Europei, Baku rămâne membru „deplin”, insistă într-un comunicat de presă APCE, care îşi desfăşoară săptămâna aceasta, la Strasbourg, sesiunea de iarnă.

Adunarea parlamentară al Consiliului Europei „a decis să nu ratifice prerogativele delegaţiei azere, justificând decizia prin faptul că partea azeră nu şi-a îndeplinit „angajamentele majore decurgând” din aderarea sa la Consiliului Europei din urmă cu 20 de ani.

Reglementările APCE prevăd ca, o dată pe an, parlamentele naţionale primesc invitația să îşi prezinte prerogativele delegaţiilor. Milli Mejlis, parlamentul azer, a prezentat prerogativele unei delegaţii compuse din 12 membri, care nu au fost ratificate.

„Delegaţia Azerbaidjanului îşi va putea relua activităţile în cadrul Adunării atunci când vor fi îndeplinite condiţiile prevăzute de Regulament”, indică Adunarea în comunicatul său de presă, fără alte detalii.

Printr-o rezoluţie adoptată cu 76 de voturi pentru, 10 împotrivă şi 4 abţineri, APCE şi-a exprimat „preocupările foarte serioase (...) cu privire la capacitatea (ţării) de a organiza alegeri libere şi corecte” şi pune sub semnul întrebării „separarea puterilor”„slăbiciunea puterii legislative în raport cu puterea executiv㔄independenţa justiţiei” şi „respectarea drepturilor omului”, aşa cum sunt arătate de numeroase hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

APCE a adus în discuție și situaţia din Nagorno-Karabah, deplângând faptul că liderii azeri „nu au recunoscut consecinţele umanitare foarte grave şi în domeniul drepturilor omului” care provin din lipsa accesului liber şi sigur prin coridorul Lachin.

Rezoluţia citează o serie de exemple de „lipsă de cooperare” cu APCE, în special în privinţa „raportorilor săi de monitorizare” cărora „nu li s-a permis să se întâlnească cu persoane care ar fi reţinute din motive politice”. De asemenea, APCE nu a fost „invitată să observe următoarele alegeri prezidenţiale”, iar „altor raportori APCE li s-au refuzat vizitele”, a deplans situația organizația. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite