Adevărul Live, ora 16.00: Anunţul unei crize sistemice globale? Când? Cum?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulie 2015, întâlnirea liderilor din ţările BRICS
Iulie 2015, întâlnirea liderilor din ţările BRICS

Asistăm acum la un episod extrem de important în ceea ce este reechilibrarea, redimensionarea şi chiar reconfigurarea geografică a pieţelor de putere, cu un avantaj notabil pentru alianţa SUA-UE care face din spaţiul euro-atlantic cea mai importantă forţă motrice a dezvoltării mondiale.

INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live

 

Dar şi, în paralel, cu alunecarea unor regiuni întregi înspre zona foarte periculoasă a crizelor economice de mare amploare, risc major de perspectivă pentru întreaga economie mondială.

Brazilia în nelinişte politică şi socială profundă, China în pragul unei explozii economice care să genereze un şoc care ar putea să scuture întreaga structură economico-financiară a planetei, Rusia fără opţiuni altele decât cele militare, izolată diplomatic şi supusă în continuare unui regim de sancţiuni care chiar ar putea să fie completat cu noi măsuri restrictive de mare amploare... totul în condiţiile în care fractura economică şi civilizaţională între diferitele zone ale lumii este în creştere, iată tabloul unei ordini internaţionale care-şi schimbă pilonii sub ochii noştri. Odată cu intrarea în faza finală a unei bătălii pentru supremaţie, de acum evidentă şi fără întoarcere, generând în final un nou tip de ordine mondială, de data asta bazată pe noul argument-cheie, superioritatea tehnologică. 

Va fi vorba doar despre o schimbare paşnică de paradigmă? Posibil, dar destul de puţin probabil ştiind că, din punct de vedere istoric, trecerea de la un ciclu la altul nu s-a făcut niciodată în mod paşnic. Cel puţin până acum.

Deci, ce ne aşteaptă? Căutăm să vă oferim răspunsuri în emisiunea de pe Adevărul LIVE începând cu ora 16, invitatul jurnalistului Cristian Unteanu fiind generalul Ioan Talpeş, fost director al Serviciului de Informaţii Externe.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite