Activista Narges Mohammadi a aflat că a primit Premiul Nobel pentru pace în închisoare. Teheranul refuză s-o elibereze

0
Publicat:

Activista iraniană încarcerată Narges Mohammadi, recompensată vineri cu Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2023 pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran, a primit cu bucurie vestea şi a "sărbătorit" în compania colegelor sale de celulă, a declarat sâmbătă pentru AFP familia militantei.

Narges Mohammadi
Narges Mohammadi

Narges Mohammadi a aflat că a primit Premiul Nobel "vineri spre sfârşitul după-amiezii, din mesaje transmise din sectorul bărbaţilor, care au acces mai uşor la telefoane vineri", a indicat familia sa, într-o declaraţie remisă AFP.

"În aceeaşi seară, televiziunea de stat a difuzat ştirea la orele 22.30 locală, schiţându-i un portret injurios şi defăimător" militantei. "Narges şi co-deţinutele sale au fost încântate şi au sărbătorit această victorie în celulă", a menţionat familia.

Militanta şi jurnalista Narges Mohammadi (51 de ani) se află în detenţie în prezent în închisoarea Evin, după ce a fost condamnată la 10 ani după gratii pentru "răspândirea de propagandă împotriva statului". Cei doi copii ai ei trăiesc la Paris, scrie Agerpres.

După anunţul comitetului Nobel, ONU a cerut eliberarea ei, dar Teheranul a denunţat o "decizie părtinitoare şi politică", purtătorul de cuvânt al MAE iranian Nasser Kanaani afirmând într-un comunicat că premiul a fost atribuit "unei persoane recunoscute vinovate de încălcări repetate ale legilor şi care a comis acte infracţionale".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite