29.000 de persoane strămutate în Liban de la începutul războiului între Israel și Hamas, potrivit ONU

0
Publicat:

Aproape 29.000 de persoane au fost strămutate în interiorul Libanului de la începutul violenţelor la frontiera cu Israelul, potrivit noilor cifre publicate vineri de o agenţie specializată a Naţiunilor Unite.

Mulți libanezi s-au refugiat în interiorul țării ca să nu fie uciși FOTO EPA EFE
Mulți libanezi s-au refugiat în interiorul țării ca să nu fie uciși FOTO EPA EFE

După războiul între Israel şi Hamas, declanşat de atacul fără precedent al grupării palestiniene în comunităţile din sudul Israelului în 7 octombrie, au loc aproape zilnic schimburi de foc între Hezbollahul libanez, aliat al Hamas, şi armata israeliană în zona de frontieră.

Într-un raport, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) relevă că escaladarea de la frontiera israeliano-libaneză a dus la strămutarea a 28.965 persoane, în principal din sudul Libanului, la frontiera cu Israelul.

OIM subliniază o creştere cu 37% a numărului persoanelor strămutate, în comparaţie cu raportul său de marţi în care consemna 21.000 de strămutaţi. Multe dintre acestea s-au alăturat rudelor lor sau au închiriat apartamente în regiuni mai îndepărtate, în nordul şi centrul ţării.

Alţi localnici s-au refugiat în adăposturi din oraşul de coastă Tyr şi în regiunea Hasbaya (sud-est). În Israel, zeci de localităţi au primit ordin de evacuare.

Cel puţin 58 de persoane au fost ucise în violenţele de partea libaneză, potrivit unui bilanţ al AFP, majoritatea combatanţi Hezbollah, dar şi cel puţin patru civili, printre care jurnalistul Reuters Issam Abdallah.

Armata israeliană a raportat patru morţi, inclusiv un civil. Gruparea şiită Hezbollah (pro-Iran) a afirmat vineri că a lansat rachete asupra mai multor poziţii israeliene.

Armata israeliană a indicat pe X (ex-Twitter) că „mai multe proiectile trase dinspre Liban în direcţia Israelului au căzut în Siria", ţară care se învecinează atât cu Liban, cât şi cu Israel.

Chiar dacă confruntările au fost relativ limitate până acum, probabilitatea ca Hezbollah să se implice într-un grad mai mare în conflict depinde de o eventuală operaţiune terestră israeliană în Gaza, potrivit analiştilor citaţi de AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite