100 Gânditori globali/ 2015: Peter Bloom şi telefonia mobilă pentru cei mai săraci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FPR nr 49 (decembrie 2015/ ianuarie 2016)
FPR nr 49 (decembrie 2015/ ianuarie 2016)

Aceşti Gânditori Globali au fost solidari cu populaţiile cele mai vulnerabile ale planetei, de la indivizi transsexuali sau victime ale abuzurilor sexuale la minorităţi etnice si civili captivi în zone de război. Unii au fost agresaţi. Unul a supravieţuit unei tentative de asasinat; altul nu a fost atât de norocos. Însă, indiferent de riscurile asociate, pentru aceşti susţinători de cauze lupta pentru justiţie a fost o nevoie.

fragment din lista 100 Gânditori Globali/ 2015, inclusă în ediţia FP România nr 49 (decembrie 2015/ ianuarie 2016) 

Peter Bloom

Co-fondator, Rhizomatica, Mexic

PENTRU SCOATEREA DIN SCHEMĂ A GIGANŢILOR TELEFONIEI MOBILE. 

În jurul lumii, marii operatori de telefonie mobilă au refuzat ani de zile să îşi extindă acoperirea în zonele izolate, susţinând că nu ar fi profitabil. Mexicul nu a fost o excepţie – circa 50.000 de comunităţi nu au acoperire de calitate. După care a apărut Peter Bloom, co-fondatorul de origine americană al Rhizomatica.

Acest ONG de telecomunicaţii cu sediul în statul mexican Oaxaca permite comunităţilor rurale sărace să aibă controlul total asupra propriilor reţele mobile, descentralizate şi open-source, iar asta pentru doar o câtime din sumele solicitate de marii operatori din Mexic. În iunie, Rhizomatica implementase 19 reţele în Oaxaca, unul dintre statele cele mai puţin conectate ale Mexicului.

Pe termen lung, organizaţia are ambiţii globale – misiunea oficială a Rhizomatica este „să ofere acces la telecomunicaţii mobile pentru 2 miliarde de oameni care nu au acoperire mobilă pe care să şi-o permită şi pentru 700 de milioane care nu au acoperire de niciun fel”. 

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite