Zelenski: Depozite de combustibili și cu produse chimice, inundate din cauza distrugerii barajului Kahovka. Un dezastru ecologic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit președintelui Ucrainei, viața a fost perturbată în peste 30 de așezări, iar accesul la apă potabilă a devenit mult mai dificil pentru sute de mii de oameni din multe orașe și sate, transmite agenția de știri ucraineană Unian.

Nouă oameni au murit în orașul Oleshky (zona rusă), în urma inundațiilor. Foto: Maxar via Nexta Tv
Nouă oameni au murit în orașul Oleshky (zona rusă), în urma inundațiilor. Foto: Maxar via Nexta Tv

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat că situația din cauza dezastrului provocat de om la CHE Kahovka este extrem de dificilă, iar ocupanții ruși nu opresc loviturile de artilerie chiar pe teritoriul unde oamenii sunt evacuați.

Acesta nu este un dezastru natural și nici nu este o manifestare a crizei climatice; acesta este un dezastru - Putin. Ce face el. Ce ordonă el personal să se facă", a subliniat el în adresa video de seară. El a menționat că în zona ocupată a teritoriului, unde aproximativ o duzină de așezări au fost inundate, nu există deloc măsuri de evacuare - oamenii sunt pe acoperișuri pentru o a doua zi, într-o capcană de apă, fără apă potabilă, alimente și ajutor medical, și încă nu se știe câți morți și răniți sunt.

Președintele a spus că Rusia a provocat mari pagube cu acest dezastru. Potrivit acestuia, viața a fost perturbată în peste 30 de așezări, iar accesul la apă potabilă a devenit mult mai dificil pentru sute de mii de oameni din multe orașe și sate.

"Din cauza distrugerii barajului, au fost inundate spații de depozitare a combustibililor, depozite de produse chimice, depozite de îngrășăminte, locuri de înmormântare a animalelor, două locuri de "înmormântare a trupelor siberiene", iar ambele se aflau pe teritoriul ocupat temporar. Nu știm ce se întâmplă la ei acum. Acolo unde nu existau canalizări centralizate, efluenții de canalizare sunt deja în apă, care acoperă totul..." - a spus Zelenskyi.

Potrivit acestuia, mii de ecosisteme au fost distruse sau aduse în pragul dispariției de acest act de terorism rusesc - peste 50.000 de hectare de păduri au fost inundate, iar cel puțin jumătate dintre ele vor dispărea; zeci de mii de păsări și cel puțin douăzeci de mii de animale sălbatice sunt expuse riscului de a muri. „Este evident că lacul de acumulare Kahovka a fost transformat într-un mare mormânt pentru milioane de viețuitoare”, a spus președintele Ucrainei.

Situația din regiunea Herson inundată - detalii

Ministerul Sănătății a remarcat că există un risc de boli infecțioase în teritoriile inundate din regiunea Herson. Este vorba despre grupuri de infecții intestinale acute, inclusiv holera.

Se observă că pericolul este legat de calitatea apei potabile, deoarece inundațiile, în special, ale cimitirelor, latrinelor, câmpurilor și gropilor de gunoi prezintă riscul de răspândire a agenților patogeni ai hepatitei virale, helmintiazelor și a altor boli infecțioase acute.

Ministrul Ecologiei, Ruslan Strilets, a menționat că, din cauza distrugerii barajului CHE Kahovka din 6 iunie, nivelul apei lacului de acumulare de pe teritoriul Parcului Național Kamianska Sich a scăzut cu 4 metri și continuă să scadă.

Potrivit acestuia, acest lucru poate duce la pierderea ireversibilă a unor întregi ecosisteme de floră și faună.

Și țărmurile lacului de acumulare Kahovka vor fi nepotrivite pentru existența tuturor viețuitoarelor timp de zeci de ani. Se vor transforma în mlaștini sărate.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite