Estonia avertizează în privința unui atac al Rusiei împotriva NATO

0
Publicat:

Rusia ar putea amenința flancul estic al NATO în cel puțin trei ani, iar aliații ar trebui să se pregătească pentru un astfel de scenariu nedorit de europeni, avertizează premierul Estoniei, Kaja Kallas, într-un interviu acordat pentru „The Times”.

Harta regiunii baltice FOTO Shutterstock
Harta regiunii baltice FOTO Shutterstock

Lansând acest avertisment, premierul Estoniei îi îndeamnă pe aliații din NATO să-și „mențină poziția” de susținere a Ucrainei pentru a preveni o nouă agresiune militară a Rusiei lui Putin.

Potrivit Kajaei Kallas, Rusia încearcă deja o serie de provocări în regiune, aflându-se în spatele unui recent val de perturbări ale navigației GPS în sudul Mării Baltice.

Serviciului estonian de Informații Externe (VLA) afirmă într-un raport că regimul de la Moscova consideră Estonia și celelalte două state baltice - Letonia și Lituania - drept „cea mai vulnerabilă parte a NATO” și ținta sa cea mai probabilă pentru un nou atac.

În pofida războiului din Ucraina, statele baltice estimează că „Rusia are încă suficientă forță pentru a exercita o presiune militară credibilă” asupra lor.

„Serviciile noastre de informații preconizează că (un atac, n. red.) ar putea avea loc între trei până la cinci ani, iar acest lucru depinde foarte mult de modul în care ne gestionăm unitatea și ne menținem poziția în ceea ce privește Ucraina”, a declarat Kallas.

Ținând cont de aceste evaluări, Estonia insistă pe lângă aliați asupra dublării ajutorului militar pentru Ucraina, în speranța unei lovituri decisive care ar opri ambițiile teritoriale ale lui Vladimir Putin.

Kallas a cerut totodată ca NATO să adopte o strategie pe termen lung față de Rusia similară cu cea din perioada Războiului Rece. O astfel de strategie ar necesita creșterea cheltuielilor de apărare pentru fiecare stat membru la cel puțin 2,5% din PIB și ar presupune totodată acordarea de timp pentru ca slăbiciunile structurale ale economiei ruse și forțelor armate ruse să își facă resimțite efectele.

Avertismentul premierului Estoniei survine în contextul dezvăluirii unui document clasificat al armatei germane potrivit căruia nu este exclusă o escaladare din partea Rusiei la granița cu NATO și lansarea unui atac în 2025.

Armata germană ia în considerare diverse scenarii de atac din partea Rusiei

Kremlinul ar putea să provoace de fiecare dată noi crize prin atacuri cibernetice severe şi alte forme de război hibrid, cum ar fi instigarea minorităţilor etnice ruse, în special în statele baltice.

„Bild” relatează că scenariul prevede orchestrarea unor crize de către Rusia pentru a le folosi ca pretext în vederea începerii, în septembrie, unor exerciţii în Belarus cu participarea a 50.000 de soldaţi.

În realitate, Rusia ar recurge la aceste exerciții pentru a cumula trupe la frontiera cu Polonia şi Lituania, iar în octombrie ar comasa trupe şi rachete cu rază medie de acţiune în exclava Kaliningrad, unde ar continua să trimită armament sub „minciuna propagandistică a unui atac iminent al NATO”.

„Obiectivul secret al Kremlinului ar fi de a cuceri Coridorul Suwalki”, un teritoriu de 65 de kilometri de-a lungul frontierei dintre Polonia şi Lituania, situat între enclava rusă Kaliningrad şi Belarus.

Potrivit scenariului, începând din decembrie 2024, pe fondul unei eventuale tranziții la Casa Albă în urma alegerilor din 5 noiembrie, Rusia ar putea să provoace un „conflict de frontieră” și „tulburări cu numeroşi morţi”, ceea ce va necesita un răspuns din partea NATO.

Germania pregăteşte diferite scenarii pentru amenințarea rusă, a declarat luni Ministerul Apărării de la Berlin în urma divulgării acestui documente clasificat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite