Zelenski a pledat cauza Ucrainei în cele mai puternice capitale ale Europei | VIDEO

0
Publicat:

În doar două zile președintele ucrainean a vizitat Londra, Parisul și Bruxellesul și s-a întâlnit față în față cu toți cei 28 de lideri ai UE

Primit la Londra, miercuri, de premierul Rishi Sunak şi de regele Charles III, preşedintele ucrainean a fost întâmpinat seara de omologul său francez Emmanuel Macron, care l-a invitat şi pe Olaf Scholz la o cină târzie la Palatul Elysee.

Joi, liderul de la Kiev a ajuns cu aeronava președintelui francez la Bruxelles, unde a ținut un discurs istoric în Parlamentul European și a participat la summit-ul UE. Zelenski a declarat că omologul său francez Emmanuel Macron „s-a schimbat“ şi există acum o „încredere reală“ între ei doi.

„Cred că s-a schimbat. Şi s-a schimbat cu adevărat de data aceasta“, a declarat Zelenski. „La urma urmei, el a fost cel care a deschis uşa livrărilor de tancuri. El a susţinut, de asemenea, candidatura Ucrainei la UE. Cred că a fost un adevărat semnal“.

„Am avut multe discuţii cu Franţa, Germania şi alte ţări. Cred că încrederea este reală astăzi“, a subliniat preşedintele ucrainean. Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a acordat miercuri Legiunea de Onoare omologului său ucrainean.

Ovaționat în Parlamentul European

Volodimir Zelenski a declarat joi, în legislativul european, că Ucraina și Europa se află împreună într-o luptă de apărare a continentului împotriva unui „dictator cu resurse nelimitate”.

Puternic ovaționat la începutul și finalul discursului său, liderul de la Kiev a mulțumit țărilor europene pentru sprijinul care continuă de la începutul războiului, din urmă cu aproape un an. El a lăudat „modul de viață european, standardul de viață european, regulile de viață europene și statul de drept”, pe care Rusia le atacă, nu doar prin invazia sa în Ucraina. El a adăugat că „dictatorul” Vladimir Putin încearcă să „anihileze valorile europene printr-un război total”.

Volodimir Zelenski, alături de liderii UE, la Bruxelles, 9 februarie 2023, Foto EPA EFE
Volodimir Zelenski, alături de liderii UE, la Bruxelles, 9 februarie 2023, Foto EPA EFE

Mulțumind pentru sprijinul vital acordat de Uniunea Europeană țării sale, inclusiv prin arme, provizii, echipamente energetice și combustibil, Volodimir Zelenski a îndemnat UE „să mențină cursul” în sprijinul acordat Ucrainei.

În ceea ce privește aderarea la UE, Ucraina având în prezent statutul de țară candidată, Volodimir Zelenski a declarat că „aceasta este Europa noastră (...) iar pentru Ucraina este drumul spre casă”.

Șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că statele UE trebuie să ia în considerare rapid, în următoarea perioadă, furnizarea de sisteme cu rază lungă de acțiune și de avioane cu reacție necesare pentru protejarea libertății.

Volodimr Zelenski dă mâna cu șefa Parlamentului European, Roberta Metsola Foto EPA EFE
Volodimr Zelenski dă mâna cu șefa Parlamentului European, Roberta Metsola Foto EPA EFE

Marea Britanie va antrena piloți ucraineni

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a părăsit Marea Britanie miercuri cu un angajament ferm britanic de a pregăti piloți pe avioane de luptă de standard NATO, împreună cu o ofertă de rachete cu rază mai lungă de acțiune, scrie Politico.

Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a fost însărcinat să analizeze ce avioane ar putea fi în măsură să furnizeze Marea Britanie Ucrainei, a anunțat Downing Street – dar prim-ministrul Rishi Sunak nu a făcut promisiuni reale cu privire la furnizarea lor, despre care purtătorul de cuvânt a spus că va fi doar o opțiune „pe termen lung”.

Vorbind la o conferință de presă comună la tabăra militară Lulworth din Wareham, sudul Angliei, Sunak a spus că prioritatea trebuie să fie „înarmarea Ucrainei pe termen scurt“ pentru a se asigura că țara nu este vulnerabilă la un nou val de atacuri rusești în această primăvară.

Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Stând alături de Zelensk în fața unui tanc Challenger 2 de fabricație britanică, Sunak a reafirmat că „nimic nu este în afara mesei” când vine vorba de furnizarea de asistență militară Ucrainei și a spus că avioanele de luptă din a patra generație fac parte din discuțiile sale cu președintele Ucrainei. Aceste discuții au vizat și lanțurile de aprovizionare necesare pentru a susține astfel de aeronave sofisticate, a spus Sunak.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite