Zelenski, aclamat în Parlamentul European. „O Ucraină victorioasă va face parte din UE” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost aclamat joi la Bruxelles de eurodeputaţi, care l-au aplaudat în picioare în plenul Parlamentului European, înaintea discursului său, relatează AFP, citată de Agerpres

Volodimir Zelenski a fost primit joi, la Parlamentului European de la Bruxelles de preşedinta PE, Roberta Metsola.

Președintele Ucrainei s-a adresat deputaților europeni într-o ședință oficială, în care a declarat că apărarea teritoriului ucrainean împotriva invaziei ruse reprezintă de asemenea şi apărarea Europei, relatează AFP.

"Ne apărăm împotriva celei mai antieuropene forţe din lumea modernă", a spus liderul ucrainean.

"Ne apărăm, vă apărăm", a adăugat el.

Volodimir Zelenski şi-a mai exprimat convingerea că ţara sa se va alătura Uniunii Europene după ce va ieşi victorioasă din războiul cu Rusia, potrivit Reuters și a mulţumit Parlamentului European pentru ajutorul pe care Ucraina îl primeşte din partea UE pentru a se apăra împotriva invaziei ruse.

''Acest parlament a fost alături de Ucraina din prima zi şi vom confirma astăzi (joi - n.r.) că vom continua să fim alături de Ucraina până la victorie'', a declarat Metsola în faţa presei, cu puţin înainte de sosirea lui Zelenski.

  După vizite la Londra şi Paris în urmă cu o zi, Zelenski participă joi în capitala Belgiei la un summit al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, cărora le va cere să livreze Kievului avioane de luptă pentru a face faţă avansului armatei ruse.

Deşi e puţin probabil ca Zelenski să plece de la Bruxelles cu promisiuni imediate la solicitările sale, vizita îi oferă şansa să îşi susţină cauza în persoană în faţa liderilor din UE pentru prima dată de la începutul invaziei ruse din Ucraina, la 24 februarie anul trecut.

În discursul din Parlamentul European, Zelenski nu a reiterat cererea Ucrainei de a primi mai multe avioane.   

Este prima dată când președintele Zelenski vine personal la Parlamentul European, după ce s-a adresat deputaților europeni de la distanță în timpul sesiunii plenare extraordinare ce a avut loc în data de 1 martie 2022, la scurt timp după ce Rusia a început războiul împotriva Ucrainei și pe 14 decembrie, când Parlamentul a acordat Premiul Saharov 2022 curajosului popor al Ucrainei.

Amintim că, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat într-un interviu acordat miercuri jurnalului francez Le Figaro că, dacă ruşii cuceresc Bahmut, un oraş din est scenă de peste şase luni a unor lupte sângeroase, ar avea un "avantaj" şi ar dori să "meargă mai departe", notează AFP.

Miercuri seara, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a asigurat, la Paris, pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, de "hotărârea" sa de a "însoţi" Ucraina "spre victorie" şi de disponibilitatea sa de a continua livrările de arme franceze către Ucraina, la aproape un an după debutul invaziei ruse, potrivit aceleiași surse.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri