Zeci de femei din Turcia, arestate în timpul unui protest față de violența asupra femeilor FOTO

0
Publicat:

Zeci de manifestante adunate pentru a sărbători Ziua internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeilor au fost arestate vineri la Istanbul, a constatat AFP.

Mitingul convocat în emblematica Piaţă Taksim, care nu fusese autorizat, a fost împiedicat de la sfârşitul după-amiezii prin ridicarea de bariere şi garduri blocând străzile într-un perimetru vast începând de pe malul Bosforului, precum şi de o desfăşurare impresionantă a forţelor speciale de poliţie.

La apelul platformei 25 noiembrie, coaliţie de mişcări feministe, manifestantele adunate cu sutele, uneori voalate, au scandat în turcă şi în kurdă "Femeie, viaţă, libertate", preluând sloganul iranienelor care luptă împotriva regimului mollahilor.

Blocate de un cordon de poliţie în apropierea Pieţei Taksim, un grup de activiste a desfăşurat un banner în faţa poliţiştilor pe care scria: "Pentru libertatea noastră nu vom rămâne tăcute, nu renunţăm la cursul vieţii noastre, nu ne plecăm în faţa violenţei patriarhale".

„Gratii pentru criminali”

Alte bannere îndemnau la refuzul "sclaviei domestice" sau "Gratii pentru criminali, nu pentru femei!".

"Poliţia care nu intervine împotriva autorilor violenţei asupra femeilor a închis toate străzile care duc la Taksim în numele securităţii", a protestat Yesim Tukel, membră a platformei 25 noiembrie.

"Nu ne este frică de această violenţă: suntem aici să spunem că nu ne vom supune şi nu vom tăcea, nici în faţa sfintei familii, nici în faţa statului", a asigurat la rândul său o altă activistă, Burcu Gulcubuk.

"Această ţară este a noastră, această lume este a noastră, secolul al XXI-lea este secolul femeilor şi nimic nu poate schimba asta", a adăugat ea.

În faţa represiunii asupra majorităţii adunărilor publice, femeile şi mişcările LGBT sunt ultimele care convoacă vaste manifestaţii în Turcia, reaminteşte AFP. 

Turcia s-a retras în primăvara acestui an din Convenţia de la Istanbul, convenţie care obliga guvernele să adopte o legislaţie care să prevină şi să combată violenţa împotriva fetelor şi femeilor, inclusiv violenţa domestică intensificată alarmant în perioada pandemiei actuale, precum şi hărţuirea sexuală, violenţa psihologică, violul conjugal, mutilarea genitală feminină şi alte forme universale de abuz şi violenţă sau de o coloratură specific culturală.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite