Cum îți dai seama dacă partenerul te controlează. Controlul coercitiv poate duce la violență domestică

0
Publicat:

Controlul coercitiv în viața de cuplu poate fi definit ca o formă de abuz care duce la provocarea unor traume psihologice, iar un asemenea comportament poate prevedea chiar și violența fizică.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Controlul coercitiv este un fel de abuz domestic, dar care nu include neapărat abuzul fizic, până la un anumit punct. Victima este izolată și se bazează pe o persoană care provoacă acte de agresiune, amenințări, umilire și intimidare. Profesorul Evan Stark o compară cu sentimentul de a fi luat ostatic.

„Victima devine captivă într-o lume ireală creată de agresor, prinsă într-o lume a confuziei, contradicției și fricii”, spun specialiștii. 

Katie Ghosh, directorul executiv al Women's Aid, spune că îți poți da seama dacă ești controlat în viața de cuplu, dacă partenerul tău îți strică în mod constant stima de sine.

„Dacă monitorizează pe cine vezi, ce porți, unde mergi și îți ia capacitatea de a-ți vedea prietenii și familia. Abuzul financiar, controlul și monitorizarea a ceea ce cheltuiți poate fi, de asemenea, un semn de avertizare”, spune Katie Ghosh. 

Aceasta spune că partenerul controlat poate fi oprit din a merge la muncă sau la școală, facultate, prieteni, are situația financiară controlată, este izolat de familie, are conturile de social media monitorizate sau li se spune cu ce haine să se îmbrace. 

Cine poate deveni victimă

Există un mit conform căruia controlul coercitiv și abuzul domestic în general li se întâmplă cuplurilor mai în vârstă, care sunt împreună de zeci de ani, însă nu este tot timpul așa, spun specialiștii. Oricine poate fi o victimă.

„Abuzul în familie nu cunoaște limite de vârstă. De fapt, femeile mai tinere sunt cele mai expuse riscului, mai ales dacă sunt în primele lor relații”, a mai transmis Katie Ghosh. 

În unele țări, controlul coercitiv a devenit o infracțiune, decizia fiind luată în ultimii ani. Totuși, în majoritatea țărilor, nu este considerată o ilegalitate decât în momentul în care se ajunge la abuz fizic. 

Specialiștii spun că efectele controlul coercitiv asupra partenerului pot fi devastatoare, mai ales asupra psihicului. Detectarea unor asemenea comportamente în viața de cuplu este foarte importantă, pentru ca victimele să primească sprijinul adecvat. 

Viață de cuplu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite