WSJ a făcut publice detalii despre discuţiile dintre UE, Kiev şi Moscova înainte de invazia Rusiei în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: EPA-EFE / Scholz l-a sfătuit pe Zelensky să renunţe la planurile de aderare la NATO
Foto: EPA-EFE / Scholz l-a sfătuit pe Zelensky să renunţe la planurile de aderare la NATO

Cu câteva zile înainte de invazia pe scară largă  a Ucrainei de către Rusia, cancelarul german Olaf Scholz a făcut pasul final în stabilirea relaţiilor dintre Moscova şi Kiev.

Germania, în special, a recomandat Ucrainei să-şi abandoneze aspiraţiile euro-atlantice. Scholz l-a sfătuit pe Zelensky să renunţe la planurile de aderare la NATO. Acest lucru a fost raportat de The Wall Street Journal  (WSJ), citând declaraţiile unei surse despre negocierile dintre Europa, Kiev şi Moscova în ajunul invadării Ucrainei de către Rusia.

Potrivit publicaţiei, pe 19 februarie, Scholz i-a spus preşedintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, la München, că Ucraina ar trebui să-şi retragă aspiraţiile euro-atlantice, că ar trebui să renunţe la apartenenţa la NATO şi că ar trebui să îşi declare neutralitatea în cadrul unui amplu tratat european de securitate între Occident şi Rusia. Acest acord urma să fie semnat de preşedintele rus Vladimir Putin şi de preşedintele american Joe Biden, care aveau să garanteze împreună securitatea Ucrainei. 

Zelensky i-a spus lui Scholz că nu se poate avea încredere în Putin, că va respecta un astfel de acord şi că majoritatea ucrainenilor doresc ca ţara să adere la NATO.

Potrivit WSJ, răspunsul preşedintelui ucrainean i-a forţat pe oficialii germani să se teamă că şansele de pace se estompează. Cu toate acestea, ei credeau că Putin va continua să facă presiuni militare asupra graniţelor Ucrainei pentru a-i înăbuşi economia şi apoi va trece în cele din urmă la ocuparea ţării. Cu toate acestea, Putin a ales în cele din urmă o opţiune şi mai radicală.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite