„Watergate polonez“. Noi dezvăluiri despre spionarea opoziţiei prin intermediul software-ului israelian Pegasus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
pegasus spionaj

Acuzaţiile recente împotriva Poloniei de folosire în scop politic a software-ului de spionaj Pegasus sunt probabil doar "vârful aisbergului", a declarat miercuri, pentru AFP, un cercetător al laboratorului canadian Citizen Lab, specializat în monitorizarea securităţii cibernetice.

După realizarea propriilor investigaţii, Citizen Lab a confirmat folosirea programului Pegasus împotriva a trei personalităţi poloneze.

"Acesta este doar vârful aisbergului şi vor urma mai multe dezvăluiri", a avertizat cercetătorul John Scott-Railton.

"Este şocant şi nu arată bine deloc", a spus el. "Pegasus este un instrument al dictatorilor. Folosirea sa în astfel de cazuri indică o ieşire autoritară (în Polonia)", a subliniat el.

Citizen Lab a confirmat că senatorul de opoziţie Krzysztof Brejza a fost vizat în 2019, când a coordonat campania electorală a partidului de centru Platforma Civică, condus de Donald Tusk.

Săptămâna trecută, Citizen Lab a susţinut că Pegasus a fost folosit şi împotriva Ewei Wrzosek, o procuroare care se opune reformelor controversate ale justiţiei din Polonia, precum şi împotriva lui Roman Giertych, un avocat implicat în dosare împotriva partidului naţional-populist de guvernământ, Lege şi Justiţie (PiS).

"Vieţile lor erau urmărite îndeaproape", a afirmat Scott-Railton, referindu-se în special la interceptări telefonice.

Smartphone-urile infectate cu Pegasus, software conceput şi comercializat de compania israeliană NSO Group, se transformă în dispozitive spion de buzunar, permiţând utilizatorului să citească mesajele ţintei, să le vadă fotografiile, să urmărească localizarea acestora şi chiar să pornească camera foto fără ştirea ţintei.

Marţi, liderul opoziţiei poloneze, Donald Tusk, a cerut o anchetă parlamentară şi a denunţat o "criză pentru democraţie" în Polonia, a cărei conducere respinge acuzaţiile.

Presa poloneză a descris scandalul drept un "Watergate polonez", referire la scandalul provocat în SUA de încercarea de a instala microfoane în sediul Partidului Democrat din Washington în 1972, scandal în urma căruia, doi ani mai târziu, preşedintele republican Richard Nixon a demisionat. 

Polonia respinge acuzaţiile de utilizare politică a programului de spionaj Pegasus

Polonia a respins marţi acuzaţiile că ar fi folosit în scopuri politice programul de spionaj Pegasus, după ce un cunoscut avocat care se opune guvernului naţional-populist şi o procuroare au declarat că au fost vizaţi de acest program, informează AFP.

"Insinuarea că serviciul polonez a folosit metode operaţionale în scopuri politice este nejustificată", a declarat Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al ministerului serviciilor secrete.

Roman Giertych, un avocat implicat în mai multe cazuri împotriva partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a declarat pentru cotidianul Gazeta Wyborcza că Polonia foloseşte programe spion "pentru a lupta împotriva opoziţiei democratice".

"Folosirea acestui tip de program pentru a lupta împotriva opoziţiei elimină complet sensul alegerilor democratice", a spus el, explicând că programul spyware a fost folosit înainte de alegerile din 2019.

Ewa Wrzosek, procuroare şi figură a opoziţiei, a spus, de asemenea, că au fost folosite programe de spionaj împotriva ei şi a susţinut că a fost alertată de Apple.

Citizen Lab, un laborator de monitorizare a securităţii cibernetice cu sediul în Canada, a confirmat utilizarea Pegasus împotriva celor doi."Am efectuat aceste investigaţii şi am confirmat celor două persoane că au fost infectate în mod repetat cu programul de spionaj Pegasus", a declarat pentru AFP John Scott Railton, cercetător principal la Citizen Lab.

Odată instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesageria şi datele utilizatorului, dar şi activarea dispozitivului de la distanţă pentru a capta sunete sau imagini.

Canalul privat de televiziune polonez TVN a raportat în 2019 că agenţia de stat anticorupţie CBA a cheltuit 7,6 milioane de euro pe programe de spionaj pentru telefoane.

Marţi, Stanislaw Zaryn a declarat că activităţile de control operaţional s-au desfăşurat în conformitate cu legea, numai după obţinerea acordului procurorului general şi a unei hotărâri judecătoreşti. El nu a confirmat şi nici nu a infirmat dacă Polonia a folosit Pegasus.

Contactat de AFP, proprietarul israelian al Pegasus a spus că acesta a fost vândut doar "agenţiilor legitime de aplicare a legii care folosesc aceste sisteme în baza unor mandate pentru a lupta împotriva infractorilor, teroriştilor şi a corupţiei".

"Atât timp cât o ţară democratică din punct de vedere legal, printr-un proces echitabil, foloseşte instrumente pentru a investiga o persoană suspectată că a comis o infracţiune, acest lucru nu ar fi în niciun caz considerat un abuz al acestor instrumente'", a declarat un purtător de cuvânt al grupului NSO pentru AFP.

La începutul anului, Ungaria era singura ţară din UE citată de un consorţiu de jurnalişti de investigaţie ca potenţial utilizator al programului de spionaj Pegasus, cu sute de ţinte printre care jurnalişti, avocaţi şi alte persoane publice.

Un înalt oficial al partidului de guvernământ Fidesz din Ungaria, Lajos Kosa, a confirmat luna trecută că ţara sa a folosit acest software.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite