„Votaţi cu noi şi n-o mai vedeţi": Furie în Italia, după promisiunea unui politician VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alessio Di Giulio, politician italian de extremă dreapta, s-a filmat cu o femeie de etnie romă, făcând o „promisiune” controversată, care a stârnit un val de furie în Italia, dar și la nivel internațional, relatează The Guardian.

Tensiuni în Italia, după declarațiile unui politician. Foto: Captură video YouTube
Tensiuni în Italia, după declarațiile unui politician. Foto: Captură video YouTube

Alessio Di Giulio a afirmat că partidul din care face parte va scăpa de persoanele de etnie romă din oraş, dacă va câștiga alegerile anticipate, care vor avea loc la finalul lunii septembrie.   

Di Giulio a realizat clipul în timp ce mergea pe o stradă aglomerată, când a trecut pe lângă o femeie de etnie romă, aceasta a făcut cu mâna la cameră înainte de a-și da seama de intenția sa. Când a ajuns în dreptul femeii, politicianul a afirmat: „Votaţi cu noi pe 25 septembrie şi nu o s-o mai vedeţi niciodată". „Nu spune aşa ceva", i-a răspuns femeia. „Nu îmi este frică!

Liderul partidului italian de extremă dreapta Liga, Matteo Salvini, face parte dintr-o coaliție tripartită alcătuită din Giorgia Meloni, care conduce partidul Frații Italiei și Forza Italia a lui Silvio Berlusconi. 

Reducerea comunității de romi prin efectuarea unui recensământ și expulzarea celor care trăiesc ilegal în Italia a fost printre angajamentele lui Salvini la votul național din anul 2018. 

 Enrico Letta, liderul Partidului Democrat de centru-stânga, a reacționat cu privire la videoclip, afirmând: „Se întâmplă unele lucruri șocante în această campanie electorală", făcând referire și la Giorgia Meloni, lidera partidului Frații Italiei și posibilul prim-ministru al țării, care a împărtășit luna trecută un videoclip cu o femeie ucraineană care a fost violată în Italia de un solicitant de azil. „Cât de departe vor merge?” 

Di Giulio s-a apărat în faţa acuzaţiilor de rasism ale lui Dario Nardella, primarul Florenței, afirmând că iubita lui este de origine nigeriană şi voia „să denunţe cerşitul". Cu toate că există anumite restricţii, cerşitul nu este considerat o infracţiune în Italia. 

Salvini a afirmat că videoclipul a fost o „prostie”. „Rezolvați problemele cu forțele legii și ordinii, cu rezoluții, nu cu videoclipuri", a adăugat el. 

Sprijinul pentru Ligă, cândva cel mai mare partid al Italiei, s-a înjumătățit în ultimii ani, pe măsură ce partidul lui Meloni a crescut în sondaje. 

Partidul ei conduce coaliția de dreapta și a urcat cu aproape 26% într-un sondaj de opinie, realizat marți, față de Partidul Democrat, care a obținut 21,4%. 

Susținătorii tradiționali ai Ligii întorc spatele partidului ca urmare a contribuției lui Salvini la prăbușirea guvernului lui Mario Draghi din luna iulie și a poziției sale cu privire la sancțiunile împotriva Rusiei în urma invaziei din Ucraina. 

Salvini, care l-a lăudat anterior pe președintele rus Vladimir Putin, a declarat luni că, în loc să rănească Rusia, sancțiunile afectează țările care le impun. Poziția sa este diferită de cea a lui Meloni, care a încercat să-i liniștească pe observatorii internaționali afirmând că, în cazul în care coaliția va intra la guvernare, va sprijini Ucraina. 

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri