Volodimir Zelenski cere ONU să asigure securitatea centralei nucleare de la Zaporojie

0
0
Antonio Guterres primit la Liov de catre Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Antonio Guterres primit la Liov de catre Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi ONU „să asigure securitatea” centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de armata rusă şi vizată de mai multe bombardamente în ultimele săptămâni.

„O atenţie deosebită a fost acordată temei şantajului Rusiei la centrala nucleară din Zaporojie. Această teroare deliberată din partea agresorului poate avea consecinţe catastrofale globale pentru întreaga lume”, a scris Zelenski pe Telegram după întâlnirea pe care a avut-o joi, la Liov, cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

„ONU trebuie deci să asigure securitatea acestui obiectiv strategic, demilitarizarea sa şi eliberarea completă de trupele ruse”, a subliniat preşedintele ucrainean, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de bombardamentele care au vizat în ultimele săptămâni centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa. Aflată sub controlul armatei ruse încă de la începutu lui martie, centrala de la Zaporojie suscită temeri privind posibilitatea unei catastrofe nucleare.

Kievul atrage atenţia de săptămâni în şir asupra faptului că armata rusă amplasează arme grele în centrală şi o foloseşte ca bază pentru lovituri forţelor armate ale Ucrainei. Potrivit Kievului, soldaţii ruşi trag asupra centralei pe care o ocupă cu scopul de a acuza Ucraina de aceste bombardamente.

Moscova, la rândul ei, susţine că nu desfăşoară arme grele în această centrală şi că are acolo doar unităţi responsabile de asigurarea securităţii.

Pentru a garanta securitatea centralei şi a face posibilă o misiune de inspecţie, Antonio Guterres şi Statele Unite au propus joia trecută instituirea unei zone demilitarizate în jurul centralei, ceea ce Ucraina cere de mai multă vreme, în timp ce Moscova respinge propunerea, considerând-o „inacceptabilă” pentru ea.

Mai mult, Rusia a ameninţat joi că ia în calcul să închidă centrala nucleară din Zaporojie din cauza acţiunilor părţii ucrainene. Kievul a respins acuzaţiile Moscovei şi a denunţat această intenţie, precizând că astfel creşte riscul unei catastrofe nucleare.

După întâlnirea cu Guterres, Zelenski a declarat că a discutat şi despre acordul mediat de ONU vizând atenuarea agravării crizei alimentare mondiale şi a convenit asupra continuării coordonării eforturilor în acest cadru pentru a garanta exporturile de cereale ucrainene.

„Am discutat de asemenea posibilele direcţii ale dezvoltării (programului, n. Red.), problema deportării ilegale şi forţate a ucrainenilor, eliberarea personalului nostru militar şi medical din captivitatea” ruşilor, a scris preşedintele ucrainean.

Conform acordului cadru din 22 iulie, intermediat de Turcia şi ONU, Ucraina a reuşit la începutul lunii august să reia exporturile de cereale şi produse alimentare din porturile sale de la Marea Neagră, care au fost blocate timp de cinci luni în urma invaziei lansate de Rusia în data de 24 februarie, transmite Agerpres.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite