Erdogan şi Zelenski şi-au început întâlnirea bilaterală înaintea summitului cu Guterres în problema centralei nucleare de la Zaporojie

0
0
Recep Tayyip Erdogan şi Volodimir Zelenski la Liov Foto Twitter Nexta
Recep Tayyip Erdogan şi Volodimir Zelenski la Liov Foto Twitter Nexta

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan şi omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski au început întâlnirea bilaterală, la Palatul Potocki din oraşul Liov (Lviv), în vestul Ucrainei, a transmis joi agenţia turcă Anadolu, citată de EFE.

Erdogan s-a deplasat cu avionul de la Ankara până în oraşul polonez Rzeszow, situat la circa 80 km de graniţa cu Ucraina, iar de acolo cu maşina până la Liov, o călătorie de aproximativ 150 de km în total, potrivit agenţiei de presă turce.

Alături de Erdogan au venit şi alţi cinci miniştri - de externe, al apărării, energiei, agriculturii şi comerţului - şi  Haluk Bayraktar, directorul general al companiei turce Baykar, fabricantul dronei Bayraktar TB2, una dintre armele pe care Ucraina le foloseşte cel mai eficient pentru a opune rezistenţă agresiunii ruse au venit în Ucraina, potrivit Agerpres. 

Rrdogan s-a întâlnit cu Zelenski după ce preşedintele turc  depus o jerbă de flori la cimitirul-muzeu Lychakiv, una dintre cele mai impunătoare necropole din Europa 

Începând cu 13:00 GMT, cei doi preşedinţi se reunesc cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a discuta despre măsuri diplomatice destinate să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, precum şi situaţia îngrijorătoare de la centrala nucleară din Zaporojie, care în ultimul timp a fost vizată de atacuri, pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. De asemenea, se va face o evaluare a programului privind exportul ucrainean de cereale, conform acordului semnat între Kiev şi Moscova luna trecută.

Potrivit presei turce, Guterres va efectua vineri o vizită la Odesa, oraş-port în sudul Ucrainei, iar sâmbătă se va deplasa la Istanbul pentru o vizită la Centrul Comun de Coordonare (JCC), înfiinţat luna trecută în metropola de pe Bosfor pentru a inspecta navele implicate în programul menţionat.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite